Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
7. decembra 2022, 15:25
Čas čítania 1:31

Čo Slováci tento rok vyhľadávali najviac? Toto je rebríček Google trendov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pandémia, vojna na Ukrajine, voľby, olympijské hry aj bizarné spory celebrít tento rok zamiešali karty v Google vyhľadávaní.

Najvyhľadávanejším výrazom minulého roka bola pre Slovákov Ukrajina. Krivka výrazne narástla v čase vypuknutia konfliktu na Ukrajine a postupom týždňov pomaly klesala. V závese za Ukrajinou sa ocitli voľby. Komunálne voľby a voľby do VÚC sa na Slovensku konali spoločne počas Dušičiek koncom novembra. Ľudí zaujímali najmä ich výsledky. 

Najviac Slovákov tento rok zasiahla vojna

Tretím najvyhľadávanejším výrazom bolo slovo переводчик, čo v preklade z ruštiny znamená tlmočník. Výraz bol najčastejšie vyhľadávaný v Bratislavskom kraji. To pravdepodobne súvisí s príchodom migrantov utekajúcich z krajiny zasiahnutej vojnou. Ukrajinci na Slovensku intenzívne vyhľadávali aj pracovné možnosti.

Na začiatku roka 2022 ľudia hľadali výraz NCZI, no s ústupom pandémie na jar začala krivka vyhľadávania tohto výrazu klesať. Na piatom mieste celkového rebríčka sa umiestnil ruský prezident Vladimir Putin. Okrem iného bol Putin aj prvým najvyhľadávanejším cudzincom na Slovensku. 

Za Vladimirom Putinom sa na druhom a treťom mieste umiestnila dvojica bývalých manželov, herci Amber Heard a Johnny Depp. Tí boli tento rok známejší pre súdny spor než pracovné úspechy. Mierny nárast krivky vo vyhľadávaní Johnnyho Deppa vidíme aj na prelome októbra a novembra. Vtedy sa prevalila infomácia o jeho vystúpení na Slovensku. Päticu najvyhľadávanejších zahraničných osobností uzatvára speváčka Dua Lipa a herec Will Smith, ktorý dal na udeľovaní tohtoročných Oscarov facku komikovi Chrisovi Rockovi.

Will Smith udrel Chrisa Rocka
Zdroj: ABC Television

Draftová jednotka

Jednoznačne najvyhľadávanejším Slovákom sa tento rok stal mladý hokejista Juraj Slafkovský. Po zisku bronzovej medaily na zimných olympijských hrách v Pekingu sa jeho úspechy zďaleka neskončili. V júli sa stal prvým Slovákom, ktorého v NHL draftovali z prvého miesta. Už v prvom kole draftu si ho vybral kanadský tím Montreal Canadiens.

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Najviac Slovákov zaujímali osobnosti ako herečka Kristína Svarinská, hokejový brankár Patrik Rybár z KHL, moderátor a športový komentátor Marcel Merčiak, najviac vyhľadávaný počas olympijskych hier po svojom neslávne známom výbuchu hnevu po skončení živého prenosu mužského lyžovania, a speváčka Barbora Balúchová. 

Ako voliť? Ako získať covid pass? Ako znížiť teplotu? Ako naladiť Markízu Krimi? Aj toto zaujímalo Slovákov, ktorí si nevedeli rady s tým, čo je to SWIFT, metafora, CBD olej, verš, NATO a výrazy googlili najčastejšie. 

Slováci si pripomínali aj zosnulé osobnosti

Tento rok nás opustili aj významné osobnosti. Rebríčku zosnulých a najviac vyhľadávaných osôb kraľuje kráľovná Alžbeta II., po nej speváčka Hana Zagorová, herečka 

Anne Heche, bývalá manželka Donalda Trumpa Češka Ivana Trump a päticu uzatvára spevák Aaron Carter.

Alžběta
Zdroj: Getty Images/Victoria Jones – WPA Pool
Anketa:
Vyhľadával si niektorý z týchto výrazov aj ty?
Áno.
Nie.
Áno.
53 %
Nie.
47 %
Domov
Zdieľať
Diskusia