Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
2. decembra 2022, 7:55
Čas čítania 0:36

PRIESKUM: Slováci nemajú veľký záujem o Ficovo referendum o predčasných voľbách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Agentúra AKO realizovala prieskum na vzorke 1 000 ľudí starších ako 18 rokov.

Referendum o zmene ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie, sa bude konať 21. januára 2023. Spoločnosť AKO urobila pre TV JOJ prieskum, kde sa respondentov pýtala, či sa plánujú alebo neplánujú na referende o predčasných voľbách zúčastniť. 

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu by s najväčšou pravdepodobnosťou referendum platné nebolo. Pochybnosti o svojej účasti totiž vyjadrilo až 56 % opýtaných. Z tých viac ako 17 % uviedlo odpoveď „asi áno“, viac ako 10 % respondentov sa na referende nezúčastní a viac ako 28 % vie, že v januári hlasovať určite nebude. 

Na ľudovom hlasovaní sa, naopak, určite zúčastní 37,1 % opýtaných a 6,9 % na otázku nevedelo, alebo nechcelo odpovedať. Účasť na referende predpokladali približne v rovnakej miere muži aj ženy, pričom mierne častejšie sa chcú zúčastniť respondenti nad 50 rokov.

Výrazne častejšie chcú skrátiť volebné obdobie voliči strán Smer-SD, Republika, HLAS-SD a SNS. 

Prieskum realizovali na vzorke 1 000 ľudí v dňoch 8. až 11. novembra 2022. 

prieskum refrendum
Zdroj: AKO/JOJ
Domov
Zdieľať
Diskusia