Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
1. decembra 2022, 9:17
Čas čítania 3:36

„Volič je ho*no“ a „dal by som si obyčajnú kolu“. O čom je kauza Gorila? (+ video)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V kauze Gorila obvinili hlavných aktérov. Vysvetľujeme, koho sa týka a prečo je pre Slovensko kľúčová.

Národná kriminálna agentúra dnes obvinila Jaroslava Haščáka, Annu Bubeníkovú, Jirka Malchárka a ďalších ľudí zo založenia organizovanej zločineckej skupiny v kauze Gorila. Stíhať ich budú aj za ďalšie závažné ekonomické trestné činy, ktoré s kauzou súvisia.

Kauzu už verejnosť pozná vďaka 39-hodinovej nahrávke, na ktorej máme možnosť počuť hlasy podobné hlavným aktérom. Nahrávku našla polícia na USB kľúči na stole u Mariana Kočnera, v slovenskej spoločnosti pritom kauza rezonuje viac ako desať rokov vďaka jej podrobným prepisom. 

Zverejnené prepisy odpočúvania bytu na Vazovovej ulici známe pod názvom Gorila hovoria o rozsiahlych podozreniach z korupcie. Ako prvý na ne upozornil vo svojich prepisoch investigatívny reportér Tom Nicholson.

V rokoch 2005 a 2006 nahrávala Slovenská informačná služba stretnutia Jaroslava Haščáka z Penty, ktorý sa v spomínanom byte údajne stretával s politikmi a významnými osobami. Spoločne hovorili o obchodoch, do ktorých podľa všetkého boli zapletené vplyvné politické strany.

Na kúsok papiera

Kauza Gorila sa týka korupcie, rozdávania provízií, úplatkov a čierneho financovania niektorých strán. Finančná skupina Penta mala podľa nahrávky záujem o získanie kontroly nad ministerstvom zdravotníctva.

Zo spisu vyplýva, že Jaroslav Haščák na kus papiera napísal jedno meno človeka, ktorého chcel v tom čase za ministra. Nie je jasné, o aké meno išlo. 

Gorila poukazuje aj na nevýhodnú privatizáciu viacerých veľkých podnikov. Spomína sa napríklad prevzatie Paroplynového cyklu v Bratislave alebo Slovenských elektrární do rúk súkromníkov. Naznačuje, akým spôsobom boli údajne vyplatené provízie vo výške 200 miliónov slovenských korún vtedajšej predsedníčke Fondu národného majetku Anne Bubeníkovej. Tá dodnes popiera, že by sa podieľala na korupčných kauzách.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Z audiozáznamu vyplýva, že hlavní aktéri odhadovali, ako môžu voľby dopadnúť, a hovorili aj o vzniku novej strany. V tejto súvislosti máme možnosť počuť azda najznámejšie slová, o ktorých sa hovorí už od zverejnenia spisu Gorila.

„Volič je úplne hovno. Nevie nič. Fakt nevie nič. O ničom nevie nič. (...) Nevie, čo je to HDP, čo sú to verejné financie, nič. Tí ľudia vnímajú iba totálny absolútny povrch. Absolútny povrch,“ hovorí hlas podobný Jaroslavovi Haščákovi.

Prečo sa kauza volá Gorila? 

Audionahrávka údajne pochádza z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorého majiteľom bol Zoltán Varga – bývalý policajt a podnikateľ v tom čase spolupracujúci Pentou. Hovorí sa, že práve na základe jeho telesného výzoru dostala názov samotná kauza.

Prvýkrát sa jeho fotografiu podarilo zhotoviť v roku 2012 Novému Času, ktorý vtedy zverejnil slová predstaviteľov Penty. Tí pripustili, že so Zoltánom Vargom spolupracujú. „Zoltán Varga nikdy nebol naším zamestnancom, ale poskytoval nám externé služby, pretože má súkromnú bezpečnostnú službu,“ informoval vtedy Nový Čas. Zoltán Varga dokonca podnikol súdne kroky, aby médiá nemohli o Gorile informovať.

Zoltán Varga
Zdroj: Nový Čas

Diétna alebo normálna Coca-Cola? 

Domov
Zdieľať
Diskusia