Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. novembra 2022, 9:01
Čas čítania 0:51

Slovensko je zapojené v najväčšom karuselovom podvode v histórii EÚ. Cez 22 krajín pretiekli 2 miliardy eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Faktúry a daňové priznania boli na národnej úrovni zdanlivo v poriadku, na európskej úrovni sa však objavili nezrovnalosti takmer v 9 000 firmách.

Úrad európskeho prokurátora v spolupráci s vyšetrovateľmi 14 členských štátov Európskej únie odhalil v rámci operácie Admirál komplikovaný systém podvodov s vratkami DPH v hodnote vyše 2 miliárd eur.

Podvody sa týkali predaja elektroniky, čo prokuratúra zistila na základe dvoch stoviek rozsiahlych prehliadok a kontrol. Tieto vyšetrovacie akcie prebehli v Belgicku, na Cypre, vo Francúzsku, v Nemecku, Grécku, Maďarsku, Taliansku, Litve, Luxembursku, Holandsku, Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku a vo Švédsku. 

Problém odhalili v 9 000 firmách

Všetky získané údaje sa naďalej analyzujú. EPPO odhaduje, že škody spôsobené podvodmi vyšetrovanými v rámci operácie Admirál predstavujú 2,2 miliardy eur.

Vyšetrovanie sa začalo v apríli 2021, keď portugalský daňový úrad podozrieval firmu, ktorá predávala mobilné telefóny, tablety, slúchadlá a ďalšie elektronické zariadenia, z podvodu s DPH. O tri mesiace neskôr v júni 2021 odštartovala svoju činnosť Európska prokuratúra.

Faktúry a daňové priznania boli na národnej úrovni zdanlivo v poriadku, na európskej úrovni sa však objavili nezrovnalosti takmer v 9 000 firmách. Po 18 mesiacoch od prvého hlásenia EPPO odhalila najväčší karuselový podvod s DPH, aký sa v EÚ vyšetroval.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Táto trestná činnosť prebiehala v 22 členských krajinách zapojených do činnosti Európskej prokuratúry rovnako ako v Maďarsku, Írsku, vo Švédsku a v Poľsku a v tretích krajinách vrátane Albánska, Číny, Maurícia, Srbska, Singapuru, Švajčiarska, Turecka, Spojených arabských emirátov či USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia