Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
27. novembra 2022, 13:57
Čas čítania 0:46

Dve z najlepších slovenských univerzít chce minister školstva spojiť. Takto to Horecký zdôvodňuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister upriamil pozornosť na svet, kde sa univerzity bežne spájajú alebo zlučujú do jednej.

Spojenie Univerzity Komenského a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave do jedného celku si minister školstva vie reálne predstaviť. Túto myšlienku však školám podľa vlastných slov nevnucuje.

„Spájanie vysokých škôl nie je direktíva, nebolo to ani v prípade spájania vysokých škôl vo svete. Nikto to nikdy vysokým školám neprikáže,“ poznamenal Ján Horecký. Úlohou spoločnosti je podľa ministra pripraviť vysokým školám podmienky, aby samy vyhodnotili, že keď sa spoja, vznikne lepšia kvalita.

Koncom augusta ministerstvo školstva v rámci plánu obnovy vyhlásilo výzvu na podporu strategického rozvoja vysokých škôl. Cieľom tejto výzvy je podporiť spájanie, ale aj dosiahnuť komplexnú modernizáciu vysokých škôl.

„Partnerské vysoké školy, ktoré majú záujem spájať sily a zlúčiť sa či splynúť do jednej spoločnej inštitúcie, sa môžu uchádzať o prostriedky vo výške do 60 miliónov eur,“ uvádza sa na webe plánu obnovy.

Aktualizované: Univerzita Komenského v Bratislave ani Slovenská technická univerzita v Bratislave si momentálne nevedia predstaviť spojenie do jedného celku.

Hovorca STU Juraj Rybanský uviedol, že spájanie s UK nie je pre STU aktuálna téma, diskutovalo sa o ňom pred dvoma rokmi, ale obe univerzity ho z viacerých dôvodov odmietli. „V krátkodobej perspektíve si takéto spojenie predstaviť nevieme,“ spresnila hovorkyňa UK Lenka Miller.
Domov
Zdieľať
Diskusia