Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
26. novembra 2022, 9:34
Čas čítania 0:52

Na austrálsku pláž vybehlo až 2 500 nahých ľudí. V Sydney odhalili svoje telá, aby upozornili na závažný problém so zdravím

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Austrália je lídrom vo výskyte rakoviny kože.

Slávnu austrálsku pláž Bondi obsadilo 2 500 nahých ľudí. Stali sa súčasťou kampane umelca Spencera Tunicka, ktorý chcel nevšedným happeningom poukázať na riziká rakoviny kože.

Počet nudistov nebol podľa novín The Guardian náhodný a predstavuje odhadovaný ročný počet obetí rakoviny kože v krajine.


Sydney muselo pre obnažovanie na frekventovanej pláži udeliť výnimku trvajúcu do 10.00 h. Po tomto čase hrozila modelom pokuta. 

Spencer Tunick preto dav koordinoval už od 5.30 z malého žeriava pomocou megafónu. Podobný umelecký zámer si už vyskúšal v roku 2010, keď odfotil tisícky nahých modelov na schodoch slávnej opery v Sydney.  

Spencer Tunick dúfa, že inštalácia povzbudí Austrálčanov, ktorí sú svetovou špičkou v úmrtnosti na rakovinu, aby pravidelne podstupovali kožné kontroly. „Pokožka nás všetkých chráni, ale aj spája. Na tvorbu som použil širokú škálu farieb a tónov ľudskej pleti. Ľudské telá mi pripadajú ako najvhodnejšie médium na tento účel,“ vysvetlil svoju metódu umelec. 

23. apríla 2024, 9:00 Čas čítania 3:54 Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky?

„Stáť tu s toľkými ľuďmi bolo mrazivé, ale aj posilňujúce. Je skvelé vidieť podporu dobrej veci aj to, že máme rôzne tvary, farby a veľkosti,“ zdôverila sa jedna z modeliek Sarah Bowenovová, ktorej otcovi aj sestre našli nebezpečný melanóm.

Domov
Zdieľať
Diskusia