Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
25. novembra 2022, 8:34
Čas čítania 0:45

Európska lieková agentúra opäť varuje pred koronavírusom. Ohrozené skupiny by sa mali dať zaočkovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Hlavný lekár EMA varoval, že pokles počtu prípadov za posledných niekoľko týždňov by nemal vytvárať falošný pocit bezpečia.

Európska lieková agentúra apeluje na ľudí, aby nepodcenili ochorenie covid-19 a dali sa zaočkovať, ak patria do ohrozených skupín. Zo skupiny ľudí nad 60 rokov, s poškodeným imunitným systémom či chronicky chorých dostalo v Európe druhú posilňovaciu dávku vakcíny len 29 percent. 

Vedúci vakcinačnej stratégie Európskej agentúry pre lieky Marco Cavaleri uviedol, že je veľmi dôležité, aby sa zraniteľní ľudia dali v najbližšom čase zaočkovať. „Posledné týždne neukázali výrazný nárast kontaminácií v Európskej únii, ale to sa môže rýchlo zmeniť počas chladnejších zimných mesiacov,“ uviedol. 

Hlavný lekár EMA Steffen Thirstrup varoval, že pokles počtu prípadov za posledných niekoľko týždňov by nemal vytvárať falošný pocit bezpečia. „Aj keď sa mnohé štáty otvorili a život v nich sa viac-menej vrátil do normálu, stále existuje veľa cirkulujúcich vírusov,“ upozornil Thirstrup.

Podľa Cavaleriho je znepokojujúce, že dostupné protilátky na boj proti vírusu u infikovaných pacientov už proti novým subvariantom nefungujú. Konštatoval však aj to, že antivírusový liek, ktorý sa ukázal v boji proti ochoreniu covid-19 aj jeho subvariantom ako účinný, je Paxlovid od spoločnosti Pfizer. V EÚ je však v súčasnosti problém dostať sa k lieku dostatočne promptne, čo sa snaží EMA napraviť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia