Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
21. novembra 2022, 6:33
Čas čítania 0:45

Zomrela panda Tchuan Tchuan, ktorú darovala Čína Taiwanu. Panda symbolizovala dobré vzťahy medzi oboma krajinami

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Zomrela panda Tchuan Tchuan, ktorú darovala Čína Taiwanu. Panda symbolizovala dobré vzťahy medzi oboma krajinami
Zdroj: Pixabay

Vzťahy medzi týmito dvomi krajinami sú pritom posledné mesiace vypäté.

Predstavitelia zoologickej záhrady v Tchaj-peji v sobotu oznámili smrť pandy veľkej, ktorú Taiwanu v rámci tzv. pandej diplomacie darovala Čína.

Osemnásťročný samec pandy Tchuan Tchuan mal podľa príznakov mozgový nádor. Veterinári ho po sérii záchvatov v sobotu uviedli do indukovanej kómy a neskôr zomrel. Aj napriek mimoriadne napätým vzťahom medzi Tchaj-pejom a Pekingom sa na jeho liečbe od začiatku mesiaca podieľali aj veterinári z Číny.

Komunistická Čína v roku 2008 darovala Taiwanu samca pandy veľkej Tchuan Tchuana a samicu Jüan Jüan ako symbol oteplenia vzájomných vzťahov. Obaja sa narodili v roku 2004 a podarilo sa im v zajatí splodiť mláďatá. Išlo o mimoriadny krok, pretože Peking v rámci takzvanej pandej diplomacie tieto ohrozené živočíchy iným krajinám spravidla len „požičiava“. Odhaduje sa, že vo voľnej prírode žije asi 1 800 pánd, ďalších 500 je v zoologických záhradách alebo rezerváciách, väčšinou v čínskej provincii S'-čchuan.

Peking prerušil vzájomné vzťahy v roku 2016 po zvolení prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá presadzuje nezávislosť Taiwanu. Ochladnutie vzťahov vyeskalovalo najmä počas uplynulých mesiacov. Čína spustila na pobreží smerom na Taiwan vojenské, či už pozemné, ale aj letecké cvičenia. Situácia vyeskalovala aj návštevou predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Domov
Zdieľať
Diskusia