Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová TASR
16. novembra 2022, 6:31
Čas čítania 0:45

Darčekov podľa analýz expertov tento rok nebude veľa. Budeme šetriť aj na potravinách?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Infláciu pociťuje väčšina Slovákov. Tohtoročné Vianoce budú vo viacerých rodinách v skromnejšom režime.

Slováci plánujú počas Vianoc šetriť najviac na darčekoch. Menej sa chystajú minúť na jedlo, dovolenky či zábavu s priateľmi. Informoval o tom na základe výsledkov prieskumu analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.


„Dve tretiny ľudí sa cítia výrazne zasiahnuté súčasným rastom cien,“ spresnil analytik. Ľudia sa podľa neho rozhodli počas Vianoc šetriť a 70 % z nich chce oproti minulému roku okresať svoje výdavky do určitej miery medzi 10 až 50 %.

V súčasnej situácii je podľa neho dôležité kontrolovať výdavky a mať väčší dohľad nad rodinným rozpočtom. Podotkol, že by sa ľudia mali zamyslieť nad tým, na čo si berú úver a či to naozaj potrebujú. „Ak si to zoberieme z toho zmysluplného zadlžovania, či hodnota, na ktorú si idem požičať, mi niečo vráti.“


Inflácia sa podľa Horňáka dotkla aj cien potravín, za ktoré si Slováci priplatia. „Predpokladáme, že v decembri budú vyššie zhruba o tretinu,“ zhodnotil s tým, že sa to týka celej kategórie potravín. Podľa jeho slov je súčasná inflácia tlačená hlavne cenami potravín a cenami energií. „Už tie základné ekonomické poučky nám hovoria, že čím má domácnosť nižšie príjmy, tým väčší podiel na výdavkoch tvoria práve potraviny a energie,“ upozornil Horňák.

Domov
Zdieľať
Diskusia