Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová TASR
15. novembra 2022, 16:19
Čas čítania 0:53

Klimatickí aktivisti vo Viedni poliali slávny obraz. Smerujeme do pekla, kričali

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Obraz bol chránený ochranným sklom.

Klimatickí aktivisti  poliali čiernou tekutinou obraz Smrť a život rakúskeho maliara Gustava Klimta v múzeu Lepoldovcov vo Viedni. 


K činu sa na sociálnej sieti Twitter prihlásila nemecká klimatická skupina Posledná generácia. Na Twitteri zverejnila aj zábery, na ktorých dvaja muži lejú čiernu mazľavú tekutinu na svetoznámu Klimtovu maľbu. Krátko nato ich zadržal zamestnanec múzea.

„Zastavte fosílne ničenie. Smerujeme do klimatického pekla,“ kričal jeden z aktivistov.

Šéf múzea ubezpečil, že obraz nebol poškodený, lebo bol chránený ochranným sklom, a vyjadril sa aj k prostestu aktivistov. Mladá generácia má podľa neho nárok na vyjadrenie svojho názoru, ale odsúdil spôsob vyjadrenia. „Útok na umelecké diela je definitívne zlým smerom na ceste k cieľu predísť klimatickému kolapsu.“ 

Anketa:
Ako vnímaš čin aktivistov?
Nesúhlasím s ním.
Dobrý spôsob vyjadrenia.
Nemám na to názor.
Nesúhlasím s ním.
89 %
Dobrý spôsob vyjadrenia.
7 %
Nemám na to názor.
4 %

Agentúra AFP pripomína, že podobné incidenty sa v uplynulom období odohrali už vo viacerých európskych múzeách. Terčom aktivistov boli aj slávne diela maliarov Leonarda da Vinci, Vincenta van Gogha, Clauda Moneta, Vermeera či Francisca Goyu v prestížnych galériách.

Minulý týždeň preto desiatky popredných svetových múzeí vydalo spoločné vyhlásenie, v ktorom uvádzajú, že klimatickí aktivisti pri útokoch na obrazy podceňujú škody, ktoré by svojimi činmi mohli spôsobiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia