Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
13. novembra 2022, 11:46
Čas čítania 0:56

Muž žil na parížskom letisku 18 rokov. Iránec, podľa ktorého natočili aj film, zomrel v jednom z terminálov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Hoci mal štatút utečenca a povolenie na pobyt, väčšinu života vo Francúzsku prežil na letisku.

Iránsky politický utečenec, ktorého životný príbeh poslúžil ako námet pre film Terminál s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, zomrel na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, kde strávil 18 rokov života. Podľa BBC sa na letisko vrátil pred pár týždňami a znovu tam žil. V sobotu vo veku 76 rokov zomrel prirodzenou smrťou.

Žil z honoráru za film

Mehran Karimi Nasseri sa narodil v roku 1945 v Iráne. Do Európy vycestoval v roku 1988 v snahe nájsť svoju matku. Zo všetkých krajín, kde pristál, bol vyhostený, pretože nebol schopný predložiť potrebné doklady.

Na letisku Roissy-Charles de Gaulle potom okolo neho vyrástla sieť podporovateľov, ktorí mu poskytovali jedlo a lekársku pomoc. Priniesli mu aj knihy a rádio. Letisko, resp. malá jeho časť na termináli 2F, sa stali jeho domovom na ďalších 18 rokov. Dni trávil písaním o svojom živote a čítaním novín a kníh. S pomocou právnika v roku 1999 konečne získal štatút utečenca a povolenie na pobyt.

Na letisku však zostal žiť do roku 2006, vtedy ho museli hospitalizovať. Po prepustení z nemocnice sa oňho starali Červený kríž a útulok Emauzy, napokon žil v hosteli, až kým sa mu neminul honorár, ktorý dostal za film. Potom sa znovu vrátil na letisko. Našli ho mŕtveho na „jeho“ termináli, mal pri sebe niekoľko tisíc eur.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Film Terminál natočil Steven Spielberg. Americký herec Tom Hanks v ňom hral muža, ktorý uviazne na newyorskom letisku JFK, keď v jeho rodnej krajine vypukne revolúcia.

Domov
Zdieľať
Diskusia