Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
13. novembra 2022 o 11:46
Čas čítania 0:56

Muž žil na parížskom letisku 18 rokov. Iránec, podľa ktorého natočili aj film, zomrel v jednom z terminálov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Hoci mal štatút utečenca a povolenie na pobyt, väčšinu života vo Francúzsku prežil na letisku.

Iránsky politický utečenec, ktorého životný príbeh poslúžil ako námet pre film Terminál s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, zomrel na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, kde strávil 18 rokov života. Podľa BBC sa na letisko vrátil pred pár týždňami a znovu tam žil. V sobotu vo veku 76 rokov zomrel prirodzenou smrťou.

Žil z honoráru za film

Mehran Karimi Nasseri sa narodil v roku 1945 v Iráne. Do Európy vycestoval v roku 1988 v snahe nájsť svoju matku. Zo všetkých krajín, kde pristál, bol vyhostený, pretože nebol schopný predložiť potrebné doklady.

Na letisku Roissy-Charles de Gaulle potom okolo neho vyrástla sieť podporovateľov, ktorí mu poskytovali jedlo a lekársku pomoc. Priniesli mu aj knihy a rádio. Letisko, resp. malá jeho časť na termináli 2F, sa stali jeho domovom na ďalších 18 rokov. Dni trávil písaním o svojom živote a čítaním novín a kníh. S pomocou právnika v roku 1999 konečne získal štatút utečenca a povolenie na pobyt.

Na letisku však zostal žiť do roku 2006, vtedy ho museli hospitalizovať. Po prepustení z nemocnice sa oňho starali Červený kríž a útulok Emauzy, napokon žil v hosteli, až kým sa mu neminul honorár, ktorý dostal za film. Potom sa znovu vrátil na letisko. Našli ho mŕtveho na „jeho“ termináli, mal pri sebe niekoľko tisíc eur.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Film Terminál natočil Steven Spielberg. Americký herec Tom Hanks v ňom hral muža, ktorý uviazne na newyorskom letisku JFK, keď v jeho rodnej krajine vypukne revolúcia.

Domov
Zdieľať
Diskusia