Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
21. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 3:01

Ktorá potravina pre Slovákov zdražela o závratných 58 % za posledný rok? Pozri si, kde nás inflácia bičuje najvýraznejšie

Kategória:
Ekonomika a financie
Uložiť Uložené

Už rok bojujeme na Slovensku s rýchlo rastúcou infláciou. Koľko nás pred rokom stáli bežné mesačné výdavky a koľko nás stoja dnes?

Ako nám zdražel život za jeden rok? Počas posledných rokov sme mali na Slovensku infláciu, ktorá sa pohybovala na úrovni okolo 2 %. V niektorých rokoch sa dokonca dostala do záporných čísel. 

Od pandémie a vypuknutia vojny na Ukrajine sa však situácia dramaticky zmenila. Miera inflácie v treťom kvartáli aktuálneho roka bola v priemere na úrovni 13,9 %. Vlani v rovnakom čase to bolo len 3,9 %. 

Ceny rastú kontinuálne zhruba už dvadsiaty mesiac po sebe. Jednoducho povedané, už viac ako rok je všetko, čo si vkladáme do nákupných košíkov, každým mesiacom drahšie. Medzi položky, ktoré zdraželi najviac, patria jednoznačne potraviny, nápoje, doprava a takisto bývanie a energie.


Potraviny: Olej zdražel o závratných 58 percent

Domov
Zdieľať
Diskusia