Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
9. novembra 2022, 8:18
Čas čítania 0:54

SaS zablokovala bločkový cashback obštrukciou. Matovič chcel vracať Slovákom peniaze za jedlo v reštaurácii

Kategória:
News
Uložiť Uložené

SaS tvrdí, že ide o nápad ministra Igora Matoviča, ktorý ho potichu pretlačil cez svojich poslancov.

Strana Sloboda a solidarita v utorok večer v Národnej rade SR obštrukciou zablokovala návrh z dielne poslancov OĽaNO, ktorým chceli zaviesť tzv. bločkový cashback. Cieľom novely bolo, aby podnikatelia priznávali zisky a štát tak dokázal efektívnejšie vyberať dane. „Je to absurdný megalomanský projekt, ktorého dosahy nikto nedokáže vyčísliť, návrh neobsahuje kalkuláciu vplyvu na štátny rozpočet,“ tvrdí opozičná strana SaS. 

Zákon predkladali Anna Andrejuvová a Milan Vetrák, strana Richarda Sulíka však tvrdí, že v skutočnosti ide o nápad Igora Matoviča a nazývajú ho „atómovkou“. 

„Tento návrh ministerstva, ktorý potichu pretláčajú poslanci hnutia OĽaNO a obchádzajú ním legislatívny proces, od začiatku kritizujeme,“ tvrdí SaS. 

Nápad ministerstva financií kritizuje aj Národná banka Slovenska, kritizuje ho Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia priemyselných zväzov, Klub 500 aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. 

Ak by zákon prešiel, najneskôr od 1. decembra 2022 by štát začal vyplácať stravníkom peniaze za každý účet v reštaurácii. Malo stačiť, keď si občan vypýta bloček a naskenuje z neho QR kód. Štátny systém za pol milióna eur mal túto aktivitu zaznamenať a cez finančnú správu vyplatiť zákazníkovi podiel z účtu. Jeho výšku pôvodne vôbec nešpecifikovali a nepredložili ani analýzu, koľko by mal štát na týchto zmenách zarobiť. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ročnú prevádzku aplikácie nacenili na stovky tisíc eur. Matovič svoje nápady v rámci gastrosektora tlmočil ešte minulý rok. Ikonickými sa stali krčah vody zadarmo ku každému obedu alebo povinné polovičné porcie za polovičné ceny. 

Domov
Zdieľať
Diskusia