Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. novembra 2022, 14:53
Čas čítania 1:53

Zosnulý hokejista Marek Svatoš trpel pred smrťou zákernou chorobou. Utrpel aspoň 6 otrasov mozgu, mával depresie a straty pamäte

Kategória:
News
Uložiť Uložené

O zdravotných ťažkostiach a závislosti prehovorila jeho manželka Diana na 6. výročie jeho úmrtia.

Zosnulý slovenský reprezentant Marek Svatoš, ktorý odohral osem sezón v NHL, trpel v čase svojej smrti v roku 2016 degeneratívnym ochorením mozgu, chronickou traumatickou encefalopatiou (CTE).

Jeho diagnózu potvrdila jeho manželka Diana pre kanadskú stanicu TSN. Svatoš zomrel 4. novembra 2016 vo veku 34 rokov vo svojom dome v Lone Tree, Colorado. V čase smrti mal v tele kodeín, morfium a lieky proti úzkosti. Manželka po smrti venovala jeho mozog Bostonskej univerzite na výskumné účely. 

Závislosti sa u neho vybudovali, keď mu po sérii zranení lekári podávali oxykodón. Diana povedala, že pár mesiacov pred smrťou sa jej manžel, bývalý hráč Colorada, Nashvillu a Ottawy, zveril, že berie heroín, aby utíšil svoju bolesť a že sa pokúsil vziať si život. Svatoš so svojou závislosťou bojoval trikrát na odvykacej liečbe.

9. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 0:41 KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov?

Neuropatologička Ann McKeeová, ktorá skúmala hráčov mozog, povedala, že „CTE sa často vyznačuje výraznými zmenami nálady a správania a niekedy aj stratou pamäti. (...) Marek Svatoš trpel ťažkou depresiou a stratou pamäti, ktorá sa začala vo veku 25 rokov a časom sa zhoršovala“.

Diana Svatošová povedala, že jej manžel utrpel počas kariéry v NHL najmenej šesť zdokumentovaných otrasov mozgu a prinajmenšom toľko operácií. „Chcem, aby ľudia vedeli, že Marek bol dobrý človek, ktorý miloval svoju rodinu a jeho rozhodnutia ovplyvnila choroba CTE, nie to, že bol zlý človek.“

Diana, ktorá Mareka stretla počas jeho nováčikovskej sezóny v zámorí, sa v rozhovore prvýkrát zdôverila aj s ťažkosťami exponovaného života. „Marek nechcel nikdy byť stredobodom pozornosti. Nenávidel svetlá reflektorov. Ak mu vyšiel zápas, v podstate prosil médiá, aby s ním nerobili rozhovor. Bol to typ chlapa, ktorý sa rád smial a rád robil žarty.“

9. marca 2024, 15:30 Čas čítania 0:20 KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL

Diagnózu 2. štádia CTE sa Diana dozvedela po analýze Marekovho mozgu výskumníkmi z Bostonskej univerzity z roku 2017. Medializáciu po piatich rokoch vysvetľuje snahou pomôcť rodinám iných hokejistov.

Výskumníci sa domnievajú, že CTE nepochádza len z otrasov mozgu, ktoré môžu utrpieť počas zápasu na ľade, ale aj z opakovaných úderov do hlavy a prudkých zmien smeru, ktorými je hokej typický. CTE je možné diagnostikovať až posmrtne.

Svatoš v 344 zápasoch NHL strelil 100 gólov a pridal 72 asistencií. Zo 14 bývalých hráčov NHL, ktorých mozgy skúmali bostonskí vedci, sa zistilo, že až 13 z nich trpelo CTE vrátane legendárneho Stana Mikitu.

Domov
Zdieľať
Diskusia