Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jakub Paulík TASR
29. októbra 2022, 8:04
Čas čítania 0:44

Stop diskusiám o LGBT+ v Rusku? Nový návrh homofóbneho zákona kritizuje aj Úrad OSN pre ľudské práva

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Stop diskusiám o LGBT+ v Rusku? Nový návrh homofóbneho zákona kritizuje aj Úrad OSN pre ľudské práva
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Rusko patrí medzi najviac homofóbne krajiny Európy.

Rusko chce sprísniť už aj tak dosť tvrdé zákony proti LGBT+ komunite. Za šírenie informácii o LGBT+ komunite by mohli ľudia podľa nových návrhov dostať pokuty vo výške tisícok eur a cudzincov by čakala deportácia. Návrhy ruských poslancov výrazne odsúdil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. 

Zmeny v zákone „rozširujú zákaz akejkoľvek diskusie a výmeny informácií o lesbách, gayoch, bisexuálnych a transrodových ľuďoch a ich ľudských právach“, povedala hovorkyňa úradu Ravina Šamdasáníová. 

Rusko sa podľa organizácie Dúhová Európa nachádza na 4. najnižšom mieste tolerancie k LGBT+ komunite spomedzi 49 európskych krajín.

Komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval poslancov, aby návrhy v ďalších čítaniach zhodili zo stola. Experti OSN na ľudské práva pritom už pôvodný zákon o takzvanej LGBTQ propagande z roku 2013 odsúdili ako „diskriminačný, porušujúci základné práva na slobodu prejavu a vedúci k nárastu nenávistných prejavov, zločinov z nenávisti a zneužívaniu“.

Rusko, ktoré patrí medzi najviac homofóbne krajiny Európy, dokonca vysiela aj reality šou urážajúcu komunitu LGBT+. V nej súťažiaci musia uhádnuť, kto spomedzi nich je gay. Za projektom stojí ruský poslanec Vitalij Milonov, ktorý považuje homofóbiu za „nádhernú a prirodzenú“.

Anketa:
Malo by nové návrhy ruských poslancov odsúdiť aj Slovensko?
Áno.
Nie.
Áno.
52 %
Nie.
48 %
Domov
Zdieľať
Diskusia