Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
28. októbra 2022, 15:48
Čas čítania 2:01

V Bratislave obťažuje neznámy muž vysokoškoláčky. Refresheru opísali, ako útočí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Študentky čelili obťažovaniu na Šafárikovom námestí aj na autobusovej zastávke Zochova. Prípad rieši polícia, tvrdí Univerzita Komenského.

V stredu 26. októbra informovala Univerzita Komenského svojich študentov o obťažovaní študentiek, ktoré už rieši aj polícia. Podľa niektorých fakúlt ide o pravidelné a systematické návštevy konkrétneho človeka pri hlavnom vstupe do budovy UK na Šafárikovom námestí.

Škola tvrdí, že ide o opakované obťažovanie študentiek neznámou osobou, prevažne v stredy večer. „Incidenty už rieši aj polícia a PraF UK spolu s rektorátom jej poskytuje plnú súčinnosť. Chcel by som všetkých požiadať, aby dbali o bezpečnosť svoju aj svojich kolegýň/kolegov,“ píše dekan Filozofickej fakulty UK v hromadnej korešpondencii pre študentov.

Celé znenie mailu, ktorý poslal dekan Filozofickej fakulty UK

„Právnická fakulta UK nám dnes zaslala informáciu o incidentoch, ktoré sa opakovane odohrávajú v priestoroch budovy na Šafárikovom námestí pred turniketmi. Ide o obťažovanie študentiek neznámou osobou. Incidenty už rieši aj polícia a PraF UK spolu s rektorátom jej poskytuje plnú súčinnosť. Chcel by som všetkých požiadať, aby dbali o bezpečnosť svoju aj svojich kolegýň/kolegov. Incidenty tohto druhu (ako obete, ale aj ako svedkovia) nahlásili polícii, vrátnikovi aj vedeniu fakulty. Na tvorbe bezpečného prostredia sa musíme podieľať všetci.“

Refresher sa s obeťami spojil

Refresher sa v najväčšej študentskej facebookovej skupine opýtal, či majú študentky osobnú skúsenosť s týmito útokmi. Ozvala sa nám žiačka, ktorá tvrdí, že týmto útokom čelila. Vraj ide o muža vo veku od 25 do 30 rokov. Podľa jej slov prebiehalo obťažovanie najprv slovne, neskôr prešlo aj k fyzickým dotykom.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

„Stála som pred školou a pozerala do telefónu, keď som odrazu mala jeho hlavu na pleci, vbehla som naspäť do budovy. V priebehu dvoch minút pribehlo dovnútra ďalších asi sedem dievčat, spoločne sme sa vybrali k vrátnikovi, keď muž vbehol aj do átria,“ napísala študentka. Jej identitu Refresher pozná, zámerne ju však nezverejňuje.

Mladá žena dodáva, že sa o incidentoch rozprávala aj so spolužiačkami, podľa ktorých sa obťažovanie neznámym mužom opakuje už pár týždňov. Útočník sa vraj študentiek fyzicky dotýka a nadáva im, keď sa bránia. 

„Všimla som si, že viaceré, ktoré sme tento útok zažili, sme čakali vnútri, kým po nás niekto nepríde. Určite to v nás niečo zanechalo, minimálne strach o bezpečie na našej škole,“ povedala nám.

Údajný útočník v budove UK na Šafárikovom námestí.
Údajný útočník v budove UK na Šafárikovom námestí. Zdroj: Refresher

Vraj útočil aj na zastávke Zochova

Refresheru sa ozvala aj ďalšia študentka, ktorá opísala podobnú schému útoku. Tentoraz sa obťažovanie odohralo na autobusovej zastávke na Zochovej ulici v centre Bratislavy.

„Stalo sa to pred asi troma týždňami. Prišiel za mnou muž a povedal mi, že pekne voniam, a chytil ma za ruku. Po tom, ako som sa mu vytrhla, mi začal vulgárne nadávať. Rozbehla som sa preč, stálo tam iné dievča, tak som k nemu pristúpila, no on ma sledoval a naďalej ma urážal. Vtedy už našťastie prišiel autobus,“ povedala nám žena, ktorá chcela zostať v anonymite.

17. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 1:16 FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky

Spoločným menovateľom oboch prípadov je okrem rovnakého opisu muža aj spôsob, akým útočí. Obe študentky Refresheru povedali, že útočník ich oslovil vetou „Pekne voniaš“.

Samotná Univerzita Komenského tvrdí, že incidenty už rieši polícia. Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave nám zaslalo odpoveď v znení: ,,Vami uvedeným poznatkom príslušné policajné útvary Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I disponujú a zaoberajú sa ním.“

Domov
Zdieľať
Diskusia