Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
26. októbra 2022, 14:10
Čas čítania 1:08

Vláda schválila druhý balík inflačnej pomoci. Najzraniteľnejším skupinám prerozdelí 15,6 milióna eur

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pomôcť má ľuďom, ktorých zatiaľ inflačná pomoc nezasiahla.

Vláda schválila druhý balík inflačnej pomoci v hodnote 15,6 milióna eur. Po rokovaní vlády to oznámil minister práce Milan Krajniak. Pomoc sa týka zhruba 158-tisíc ľudí, ktorí dostanú jednorazový príspevok vo výške 100 €. Ide o tých, ktorých sa netýkal prvý protiinflačný balíček schválený začiatkom leta.

„Z tejto sumy zvýšime prídavky na deti, pomôžeme zdravotne postihnutým, pomôžeme sirotám, domácnostiam v hmotnej núdzi, ale aj ďalším skupinám,“ informoval na tlačovej besede predseda vlády Eduard Heger

Kto dostane pomoc

Peniaze poputujú v prvom rade nezaopatreným deťom narodeným od 1. júna do 31. októbra. Tých je 23 650. Jednorazovú dávku dostanú aj deti, ktoré majú súdom určené výživné nižšie než 150 € – je ich viac ak 85-tisíc.

Ďalšou skupinou sú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a nízkym príjmom, je ich 29 400. Doteraz dostali štátnu pomoc len tí, ktorí poberajú opatrovateľský príspevok alebo príspevok na asistenciu, teraz dostanú 100-eurový príspevok aj tí, ktorí tieto kritériá nespĺňali.

Pomoc sa týka aj sirôt, ktoré nepoberajú sirotský dôchodok. Ide o 1330 ľudí, tiež dostanú 100 € jednorazovo.

Medzi zraniteľné skupiny vláda zaradila aj domácnosti v hmotnej núdzi. Prepadli sa tam až po oznámení prvého inflačného balíka, ide o takmer 15-tisíc domácností.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Stoeurový príspevok dostanú ďalej aj odchovanci centier pre deti a rodiny, a ľudia, ktorým bola ukončená náhradná starostlivosť, teda odišli z náhradných rodín. Tento odchod mal byť v rokoch 2020 až do konca októbra 2022.

Prvý protiinflačný balíček sa týkal najmä detí, šlo o tzv. krúžkovné. Na voľnočasové aktivity dostanú deti od 5 do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na ktorých financovanie možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka. Súčasťou opatrení bol aj daňový bonus, ktorý si môžu uplatniť rodičia.

22. júna 2022, 11:50 Čas čítania 1:18 Poslanci prelomili veto prezidentky a schválili inflačný balíček Igora Matoviča Poslanci prelomili veto prezidentky a schválili inflačný balíček Igora Matoviča
Domov
Zdieľať
Diskusia