Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová TASR
25. októbra 2022, 17:24
Čas čítania 1:18

Igor Matovič núka univerzitám peniaze na 500 medikov ročne. Najprv na nich šetrí, potom hádže odrobinky, píše matematik Kollár

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Ministerstvo financií a ministerstvo zdravotníctva prišli s návrhom na financovanie dodatočných medikov a lekárskych fakúlt. Chcú, aby absolventi ostali po vyštudovaní na Slovensku.

Minister financií Igor Matovič chce o stovky zvýšiť počet slovenských medikov na lekárskych fakultách na Slovensku.

Deklaroval, že rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov. Má ísť o milióny eur.


„Ministrovi som dal za ministerstvo financií ponuku, s ktorou môže osloviť všetky lekárske fakulty – Slovensko má eminentný záujem zvýšiť počet medikov približne zo 700 na 1200 v ročníku už od nasledovného školského roka,“ skonštatoval.

Igor Matovič tvrdí, že na tento nápad mu stačil sedliacky rozum. 

Smatana: Aj keď návrh nesie prvky „atómovky“, zaslúži si vskutku veľkú pochvalu

Expert a bývalý šéf Inštitútu finančných analýz Martin Smatana tvrdí, že „preplatenie“ medikov bol dobrý krok, ktorý by mohol výrazne navýšiť počet domácich študentov.

„Ak to skombinujeme s tým, že od nového roku budú mať čerství absolventi vyššie mzdy – a to na úrovni absolventov v Čechách, tak si myslím že tento rok vláda položila základy personálnej obnovy v zdravotníctve. Vskutku, veľká pochvala,“ tvrdí Smatana. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Upozornil, že toto opatrenie nerieši akútne nedostatky s personálom v sektore a dosahy väčšieho počtu domácich študentov pocítime v praxi najskôr o 6 a viac rokov.

Zdravotnícky analytik Martin Smatana.
Zdravotnícky analytik Martin Smatana. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Martinovi Smatanovi priamo pod jeho statusom kontroval matematik Richard Kollár. „Zaujímavosťou však je to, že v skutočnosti VŠ uvažujú o prerušení výučby, lebo im ministerstvo kráti rozpočty pri stúpajúcich cenách energií a ostatných vstupov cez infláciu tak, že je to pre ne neudržateľné, to sa týka aj lekárskych fakúlt. Ministerstvo financií ušetrí, z toho potom hodia odrobinku lekárskym fakultám. Bravo! Bravo!“

Zámer ocenil aj šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). „Zdravotníctvo v súčasnom stave je beh na dlhé trate. Myslím, že táto vláda ten beh začala. Výsledky, ktoré síce nebudú hneď, ale o pár rokov, budú hlavne pre našich občanov,“ uviedol.


Minister školstva Ján Horecký deklaroval, že bude plne súčinný, aby fakulty na tento zámer mali podmienky. „Dnes im nič neprikazujeme, dávame im len možnosť, aby si mohli splniť cieľ, ktorý verím, že majú, aby bolo dostatok lekárov v našich zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia