Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
23. októbra 2022, 20:43
Čas čítania 1:18

Hviezda zo Star Wars Mark Hamill pomohol poslať na Ukrajinu 500 dronov. Ukrajina ich potrebuje, ochraňujú ich zem a ich ľudí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukrajina potrebuje podporu, je mi cťou byť ambasádorom armády dronov, povedal.

Americký herec Mark Hamill pomohol poslať na Ukrajinu 500 dronov. Hamill známy predovšetkým ako Luke Skywalker (Star Wars) je prvým ambasádorom tzv. armády dronov, ktorá posiela pomoc Ruskom napadnutej krajine. Dnes 71-ročný herec potvrdil svoje dary počas rozhovoru v rádiu Bloomberg v relácii Sound On, informuje Independent. Pomoc odôvodnil veľmi jednoducho: potrebujú ju.

Drony posiela v rámci projektu globálna iniciatíva UNITED24, ktorá vznikla v máji 2022 na podporu Ukrajiny počas vojny s Ruskom. Spustili ju ukrajinské úrady. Hamill na Twitteri propagoval svoju ambasádorskú úlohu aj zrejme najznámejšou hláškou v histórii vedeckej fantastiky: Nech ťa Sila sprevádza.

V boji s agresorom

Ukrajina potrebuje drony, vysvetlil Hamill v rozhovore. „Drony určujú výsledok vojny, chránia ich územie a ľudí, monitorujú hranice, sú to oči na nebi.“ 

To, že sa Hamill stane ambasádorom projektu, ktorý zbiera financie na kúpu dronov pre Ukrajinu, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v septembri. „Toto je veľmi ťažká a zároveň veľmi dôležitá misia. Mark, sme si istí, že ju zvládneš,“ napísal prezident na sociálnych sieťach a poďakoval sa hercom za podporu pri boji za slobodu ukrajinského ľudu.

Hamill v rozhlasovej relácii potvrdil, že na Ukrajinu už vďaka projektu „Army of Drones“ poslali 500 dronov za menej než mesiac – jeho ambasádorskú rolu oznámili koncom septembra. „Bol som naozaj šokovaný, pretože mi posielajú správy o tom, čo sa deje, aspoň dva až tri razy týždenne. Povedali, že už dostali viac ako 500 dronov, odkedy toto robím.“ Okrem hviezdneho herca podporujú týmto spôsobom Ukrajinu viaceré celebrity vrátane legendárnej speváčky Barbary Streisand či členov americkej skupiny Imagine Dragons.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Drony vo vojne využívajú obe strany. Ukrajinská armáda v nedeľu na sociálnych sieťach uviedla, že za uplynulých 24 hodín zničila 14 iránskych dronov používaných ruskou armádou.

Domov
Zdieľať
Diskusia