Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čoje
16. októbra 2022, 11:30
Čas čítania 2:03

Čojeho stĺpček: O pokorných kresťanoch

Kategória:
Komentáre
Uložiť Uložené
Čojeho stĺpček: O pokorných kresťanoch
Zdroj: Jana Gombošová

Milí veriaci, pri čítaní tohto stĺpčeka budete mať pocit, že je o vás, no v skutočnosti o väčšine z vás bude iba jeho posledná časť.

Ešte sme ani nestihli pochovať Juraja s Matúšom a namiesto toho, aby ich smrť dačo zmenila, rozdúchala konflikt konzervatívneho kresťanstva s modernou spoločnosťou o hodnoty tolerancie úplne nanovo.

Nestalo sa dokonca ani to, že by slovenskí „boží bojovníci“ na chvíľu aspoň stíchli a „rozjímali“, či všetko, čo vo svojom ťažení proti LGBTI+ za posledné roky podnikli, bolo dôstojné a správne, dobré a spásonosné.

Nemali na to čas. Spoločenská reakcia po dvojnásobnej vražde bola príliš zdesená, príliš pohoršená a príliš dúhová. Zľakli sa, že prehrávajú, preto ani nepočkali, kým sa prestane dymiť z dier v telách Juraja a Matúša, a vyčíňajú nanovo: vraj to nebol úspešný útok na gayov, ale neúspešný na politikov. Útočník bol vraj ateista, a preto vraždy nemajú nič spoločné s tým, čo tu kresťanstvo celé roky stvára s ponižovaním a démonizovaním ľudí, ktorí milujú nesprávnych ľudí.

Spoločnosť je opäť rozdelená na dva zákopy. Radikálni konzervatívci totiž vytiahli s ťažením, že sa tu pod rúškom dvojnásobnej vraždy z nenávisti deje opäť útok na vieru všetkých kresťanov. Vraj všetkým kresťanom dávame za vinu, čo sa stalo.

24. mája 2023, 16:30 Čas čítania 1:47 Čojeho stĺpček: O bublinách Čojeho stĺpček: O bublinách

Dávame vinu všetkým kresťanom za to, čo sa stalo? Neviem, ako ostatní, no ja viem, že väčšina kresťanov ste slušní a dobrí ľudia. Vyrastal som medzi vami odmalička. Pochádzam z kresťanskej rodiny, vychodil som osemročné cirkevné gymnázium. Názory a hodnoty drvivej väčšiny z vás veriacich ľudí, ktorých som za ten čas spoznal, sa dali označiť ako tolerantné a... liberálne, ak si človek dá tú prácu a nájdete si skutočný význam toho slova.

Platilo to však obomi smermi.

Tolerantní a liberálni ste boli vždy aj k radikálom vo svojom spoločenstve, ktorí vieru zneužívali na budovanie moci mobilizovaním proti nejakému – väčšinou slabšiemu – nepriateľovi.

Kľúčovým slovom vášho zlyhania bola pokora. Vždy keď sa vo vašej komunite bojuje o dôležité postoje, pokora je tá slabina, ktorá tým slušnejším z vás zabráni postaviť sa radikálom bez škrupúľ.

Najhorším hriechom kresťanského náboženstva nie je vražda, ale vzopretie sa Bohu. Pod týmto étosom autority a poslušnosti si žiaľ príliš často vyberáte pokoru voči svetským a ľudským „zástupcom“ a „hovorcom“ Boha. Takmer nikdy vás nepočuť, takmer vždy tolerujete otvorené či „podobenstvami“ zakryté hlásanie nenávisti. To je vaša preveľká vina, ktorú vám vyčítame. Nie vaša viera.

Vaše náboženstvo v skutočnosti s homosexualitou nemá väčší problém ako napríklad s predmanželským sexom alebo častým striedaním partnerov. Schválne si vygooglite, koľkokrát homosexualitu spomína Sväté písmo, koľkokrát iba ako nejaký jav a koľkokrát ako dačo, čo má byť zakázané. A keď si tie pasáže budete čítať, nezastavte sa pri homosexualite, ale prečítajte si aj to ostatné, čo je podľa Biblie „ohavnosť“ spolu s „obcovaním dvoch mužov“.

11. apríla 2023, 16:30 Čas čítania 2:13 Čojeho stĺpček: O ťažkej práci influencerov Čojeho stĺpček: O ťažkej práci influencerov

Náš – aj váš – problém nespočíva vo vašom náboženstve. Spočíva v ľuďoch, ktorí ho vykladajú tak, ako sa im hodí, a potom vás presviedčajú, že to nie je výklad, ale skutočná Božia vôľa.

Veľmi by nám všetkým pomohlo, keby ste si prestali vykladať pokoru ako toleranciu voči svojim ľudským autoritám a ozvali sa, keď cítite, že je s učením Ježiša Krista o láske a dobre nakladané nedôstojne a nesprávne. V takej chvíli to nemusí znamenať, že idete proti svojmu Bohu, ale že ho, naopak, bránite.

Domov
Zdieľať
Diskusia