Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
12. októbra 2022, 6:54
Čas čítania 0:42

Nový Zéland chce zdaniť kravské prdy a grgy. Ide o opatrenie v boji proti klimatickej kríze

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Farmári budú platiť za emisie svojich hospodárskych zvierat.

Nový Zéland chce zdaniť kravské prdy a grgy. Tamojšia premiérka Jacinda Ardenová tvrdí, že jej vláda bude presadzovať návrh, aby farmári platili za emisie svojich hospodárskych zvierat. Ide o opatrenie v boji proti klimatickej kríze, informuje CNN.

Chov hospodárskych zvierat je totiž zodpovedný za takmer 15 % svetových skleníkových plynov vypúšťaných do atmosféry, pričom poľnohospodárstvo na Novom Zélande tvorí polovicu celkových emisií krajiny. Krajina je hlavným vývozcom dobytka a mäsa. Na Novom Zélande žije približne 5 miliónov obyvateľov a asi 10 miliónov hovädzieho dobytka a 26 miliónov oviec.

Poľnohospodárske zvieratá sú veľkým zdrojom metánu (CH4). Metán je totiž až 80-krát horší v prispievaní ku globálnemu otepľovaniu ako oxid uhličitý (CO2). Tráviaci trakt jednej 500-kilovej kravy vyprodukuje denne 800 až 1 000 litrov emisií (vrátane metánu).

„Ide o dôležitý krok vpred pri prechode Nového Zélandu k budúcnosti s nízkymi emisiami a plní náš prísľub cenových emisií z poľnohospodárstva od roku 2025,“ povedal Ardernová.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Žiadna iná krajina na svete zatiaľ nevyvinula systém stanovovania cien a znižovania poľnohospodárskych emisií, takže naši farmári budú ťažiť z toho, že sú prví,“ dodala novozélandská premiérka.

kravy poľnohospodárstvo farma dobytok
Zdroj: Ilustračné foto: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia