hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Deficit štátneho rozpočtu má budúci rok vzrásť na 6,44 % HDP. Schodok zhoršili drahé energie

Viditeľné oživenie ekonomiky očakáva rezort financií v roku 2024. Napätá situácia s cenami energií bude pretrvávať minimálne počas 1. polroka 2023.

TASR
10. 10. 2022 15:15 Čas čítania: 1:34
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
TASR
10. 10. 2022 15:15
Čas čítania: 1:34

Deficit štátneho rozpočtu má budúci rok vzrásť na 6,44 % HDP. Schodok zhoršili drahé energie

Viditeľné oživenie ekonomiky očakáva rezort financií v roku 2024. Napätá situácia s cenami energií bude pretrvávať minimálne počas 1. polroka 2023.

TASR
10. október 2022, 15:15
Čas čítania: 1:34
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok sa očakáva, že dosiahne úroveň 5 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady predkladá Ministerstvo financií (MF) SR.


Dôvodom nárastu schodku je podľa rezortu financií reakcia vlády na výrazný rast cien energií. Na tento účel si v rozpočte vytvára priestor v objeme 3,5 miliardy eur.

 

Deficit očistený o dočasné vplyvy podľa MF budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 % HDP, čo je blízko odhadu aktuálneho roka (2,9 % HDP). V ďalších rokoch by podľa plánu malo schodkové hospodárenie SR postupne klesnúť na 3,44 % HDP v roku 2024 a 2,74 % HDP v roku 2025.

 

Má klesnúť verejný dlh

Celkové príjmy verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur a výdavky 58,451 miliardy eur. Príjmy štátneho rozpočtu majú podľa návrhu predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,341 miliardy eur.


Už v tomto roku očakáva rezort financií pokles verejného dlhu, ktorý sa má po dvoch rokoch rastu znížiť na úroveň 59,4 % HDP z vlaňajších rekordných 62,2 % HDP. V budúcom roku by mal dlh klesnúť pod hranicu 58 % HDP. Tomuto vývoju podľa MF výrazne pomôže vysoká očakávaná inflácia aj využitie naakumulovaných likvidných zdrojov.

 

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Myslíš si, že sa vláde podarí pomôcť obyvateľom s energetickou krízou? 
Jednoznačne áno.Áno, ale nie všetkým. Nie. Hlasovať
Jednoznačne áno.9%
Áno, ale nie všetkým. 21%
Nie. 70%


V súvislosti s energetickou krízou obsahuje rozpočet na rok 2023 rezervu na kompenzačné opatrenia súvisiace s rastom cien energií v objeme 3,4 miliardy eur. Zároveň navrhuje do konca apríla nevyplácať odmeny štátnym zamestnancom okrem nárokovateľných odmien, čím sa ušetrí ďalších približne 100 miliónov eur.

 

„Tieto prostriedky spolu tvoria zdroje na kompenzačné opatrenia súvisiace s energetickou krízou v celkovom objeme 3,5 miliardy eur,“ vyčíslil rezort financií v predloženom materiáli.

 

Igor Matovič
Igor Matovič (OĽaNO). Zdroj: TASR/Jakub Kotian

 

Viditeľné oživenie ekonomiky je na dosah

Napätá situácia s cenami energií bude podľa MF pretrvávať minimálne počas 1. polroka 2023. „Preto očakávame, že v dôsledku energetickej krízy zvoľní dynamika slovenského HDP v roku 2023 na 0,6 %,“ avizuje. Opatrenia vlády na zmiernenie dosahu rastu cien energií na domácnosti a firmy by však podľa rezortu financií mali ochrániť ekonomiku pred recesiou či hlbším poklesom.


Ministerstvo neočakáva, že by spomalenie ekonomického rastu malo viesť k výraznejšiemu nárastu miery nezamestnanosti. Inflácia sa pre ceny energií vyšplhá na priemerných 13,5 %. Viditeľné oživenie ekonomiky očakáva MF v roku 2024, keď predpokladá trvalú stabilizáciu európskych cien energií na akceptovateľných úrovniach a oživenie európskej ekonomiky.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dostávaj upozornenia na aktuálne udalosti, ako je táto. Zapnúť upozornenia
Späť
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac