Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
5. októbra 2022, 11:30
Čas čítania 5:41

Královec: Česko anektuje Kaliningrad vďaka lietadlovej lodi Karel Gott. Internet sa smeje na vtipnom pláne, ako Rusom vziať zem

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Rusko urazila humorná myšlienka, že by Česko mohlo anektovať Kaliningrad.

„Královec je Česko. Po úspešnom referende sa 97,9 % obyvateľov Kaliningradu rozhodlo pripojiť k Českej republike a premenovať Kaliningrad na Královec,“ píše sa na oficiálnom webe pomyselného nového českého regiónu, ktorý si k sebe Praha po referende pripojila.

Rusko minulý týždeň oznámilo anexiu ukrajinských regiónov, v ktorých zorganizovalo pseudoreferendá. Tie odmietla uznať väčšina krajín sveta, pretože referendá boli v rozpore s medzinárodným právom, rovnako ako samotné pričlenenie regiónov k Rusku.

V reakcii na ruské kroky na Ukrajine vymyslel Poliak s prezývkou Papież internetu plán, ako by si Poliaci s Čechmi mohli rozdeliť ruský Kaliningrad, pretože mesto pôvodne vzniklo na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Mesto v roku 1255 založili križiaci, aby si kráľa uctili po tom, ako viedol križiacke vojská na výprave v boji s pohanskými Prusmi.

Česi si anexiu Kaliningradu zamilovali

Netrvalo dlho, kým sa myšlienky anexie Kaliningradu chytili českí a ruskí používatelia Twitteru. Z prvotnej myšlienky rozdeliť si ruský región medzi obidve krajiny zišlo, pretože Poliaci svorne súhlasili, že si Kaliningrad majú vziať iba Česi. Tým sa tento plán pozdával.

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Twitter a Facebook vzápätí zaplnili fotomontážami a vtipmi o tom, ako Česi po úspešnom referende musia prevziať kontrolu nad ruským územím, o ktoré sa teraz treba postarať. Kaliningrad okamžite premenovali na Královec, podľa historického názvu, a Českej republike vďaka tomu pribudol nový Královecký kraj.

Vďaka pripojeniu Královeckého kraja sa mesto Královec stalo druhým najväčším mestom v celej Českej republike s takmer 500-tisíc obyvateľmi a celá česká populácia narástla o viac ako milión obyvateľov. 

Z Česka podľa fotomontáží urýchlene do Královca vyplávala lietadlová loď Karel Gott, jadrová ponorka Helena Vondráčková a odletel strategický bombardér Rumburak. Všetky tieto stroje aj ich názvy sú, samozrejme, vymyslené. 

Česká armáda chce, aby sa Královec vrátil domov

Nevinný humor na Twitteri postupne prerástol do celoštátnej iniciatívy, ku ktorej sa popri bežných ľuďoch začali pripájať aj oficiálne české inštitúcie.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

V úvodnej fáze sa nápad podarilo najviac spopularizovať českému poslancovi Európskeho parlamentu Tomášovi Zdechovskému. Ten si všimol poľský vtip na Twitteri, prezdieľal ho na svoj profil a vytvoril „twitterové refrendum“, v ktorom mohli ľudia hlasovať o pripojení Kaliningradu k Česku s dvoma možnosťami výberu – áno a rozhodne áno.

Profil Pražskej integrovanej dopravy, oficiálneho dopravcu v hlavnom meste, zdieľal mapu Česka s novou vyznačenou trasou spojenia do Královca so slovami „My sme pripravení“. 

Čerešničkou na torte bol príspevok na oficiálnom Twitteri českej armády, ktorá svetu odkázala, že Královec by mal znovu patriť Česku prostredníctvom hashtagu #MakeKrálovecCzechAgain.

Budúci rok by vraj jednotky NATO mohli boje na mori trénovať priamo z českého územia v Královci. Vďaka tomu by sa k pomyselným cvičeniam mohli pripojiť aj slovenskí vojaci na palube ponorky Krútňava, ktorá po anexii Královca vyplávala do Baltského mora na oslavy veľkého míľnika českej histórie.

Rusom sa česká anexia nepozdáva

Vtipy o anexii Kaliningradu síce bavia tisícky Čechov, Poliakov aj Slovákov, lenže Rusom sa tento nápad nepozdáva.

Krátko po tom, čo myšlienku o anexii prezdieľal český europoslanec Tomáš Zdechovský, sa na viacerých ruských weboch objavili kritické články, ktoré na vtipných fotomontážach ilustrovali „neoimperializmus a agresivitu“ zo strany Česka a Poľska k Rusku.

Kancelária ruského ministerstva zahraničných vecí v Kaliningrade dokonca Zdechovskému odpovedala priamo na Twitteri, keď citovala ikonickú postavu českého vojaka Švejka, aby europoslancovi odkázala, že na Twitteri rozpráva hlúposti a mal by prestať.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Zdechovský odpovedal, že keby Rusi poznali skutočný význam príbehu o Švejkovi, vedeli by, že Švejk by ako prvý burcoval český ľud k tiahnutiu na Kaliningrad.

Späť
Zdieľať
Diskusia