Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. októbra 2022, 7:33
Čas čítania 1:01

PRIESKUM: Slováci prajú výhru skôr Ukrajine. Väčšina si želá dohodu oboch strán

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prieskum uskutočnila agentúra Focus pre organizáciu Globsec.

Organizácia Globsec si v agentúre na prieskum verejnej mienky Focus objednala nový prieskum o postojoch obyvateľov Slovenska k vojne na Ukrajine. Jeho cieľom bolo presnejšie  ilustrovať preferencie Slovákov vo vojne na Ukrajine po kontroverzných výsledkoch prieskumu SAV z júla 2022 z cyklu „Ako sa máte, Slovensko?“.

Vtedy svoje preferencie Slováci formulovali na 10-stupňovej škále medzi výhrou Ruska alebo Ukrajiny. Globsec vraví, že rozhodnutie o zopakovanie prieskumu bolo „v nadväznosti na mieru publicity, hystérie a dezinterpretácií spojených s prieskumom“.

Reprezentatívna vzorka 1 009 plnoletých občanov dostala v termíne 21. 9. – 27. 9 otázku „Ako by ste chceli, aby sa vojna na Ukrajine skončila?“ Prieskum tentoraz nerobili telefonicky ani online, ale prostredníctvom osobných rozhovorov. 

Víťazstvo Ukrajiny vo vojne si želá celkovo 47 % ľudí. Na druhej strane si víťazstvo Ruska praje asi len pätina obyvateľov – 19 %. Neutrálnu možnosť „je mi to jedno“ alebo neochotu odpovedať prejavila tretina respondentov.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Najapatickejší v prieskume boli predstavitelia mladších generácií. „Je mi to jedno“ povedalo až 33 % respondentov vo veku 18 – 34, pričom tak spravilo len 23 % respondentov vo veku od 35 do 54 a 19 % respondentov starších ako 55 rokov.

Prieskum hľadal aj korelácie s politickými preferenciami Slovákov. K víťazstvu Ruska sa najviac prikláňajú voliči strany Republika (55 %) a Smeru-SD (36 %). Z voličov ostatných strán sa väčšina priklonila k víťazstvu Ukrajiny. Naopak, víťazstvo Ukrajiny si najviac želajú voliči Progresívneho Slovenska, OĽaNO, SaS a KDH. 

Keď medzi možnosťami pribudla alternatíva „dohoda bojujúcich strán“, zvolilo si ju až 60 % všetkých opýtaných. Aj vtedy si však až dvakrát viac respondentov stále vybralo víťazstvo Ukrajiny (27 %) ako Ruska (10 %).

Domov
Zdieľať
Diskusia