Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
2. októbra 2022, 7:38
Čas čítania 0:47

V anglickej zoo sa narodili mláďatá vzácnej fosy dlhochvostej. Ide o jednu z najnepolapiteľnejších šeliem na svete

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V anglickej zoo sa narodili mláďatá vzácnej fosy dlhochvostej. Ide o jednu z najnepolapiteľnejších šeliem na svete
Zdroj: Flickr/Tambako The Jaguar/volně k užití

Hoci vyzerá ako prítulná mačka, na Madagaskare patrí medzi top predátory.

Zoologická záhrada v anglickom Chesteri sa podelila o vzácne zábery prvých mláďat fosy dlhochvostej – štíhleho, dlhochvostého cicavca pripomínajúceho mačku, ktorý žije na celom Madagaskare a v súčasnosti patrí medzi ohrozené druhy. Ide o prvý prírastok tohto zvieraťa v celej 91-ročnej histórii zoo, píše BBC.

Malá trojica – jeden samec a dve samice – sa narodila v júli päťročným dospelým fosám menom Shala a Isalo. Dvanásťtýždňové trojčatá chovatelia po prvýkrát spozorovali, keď sa vynorili z brlohu.

Fosy, ktoré dorastajú do dĺžky 1,8 metra od nosa po koniec chvosta a vážia takmer 12 kíl, sú vzdialenými príbuznými mangusty (drobnej, veľmi rýchlej šelmy). 

„Ich zaradenie do chovného programu ohrozených druhov nám umožní zistiť viac o ich správaní,“ povedala zoologička Rachael Boatwrightová.

Tento druh sa považuje za jednu z najnepolapiteľnejších šeliem na svete, a to až do takej miery, že ochranári majú problém ich spozorovať. Vo voľnej prírode podľa odhadov ostalo už len 2 600 fosí.

Domov
Zdieľať
Diskusia