Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
29. septembra 2022, 9:07
Čas čítania 0:55

Som vrah, priznával sa ruský vojak cez telefón priateľke. Dostal rozkaz popraviť ukrajinských civilistov, ktorý splnil

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nahrávka telefonátu vznikla v okolí Buče začiatkom marca tohto roku.

Ruský vojak v telefonickom rozhovore oznamoval svojej priateľke, že mu velitelia prikázali zabíjať civilistov a strieľať do každého, koho uvidí. Tento hovor sa podarilo zachytiť ukrajinskej rozviedke v marci tohto roka, keď množstvo ruských vojakov telefonovalo z okolia Kyjeva domov o tom, čo sa skutočne deje na fronte. Overili ho reportéri z The New York Times.

Vojaci sa snažili telefonicky spojiť so svojimi manželkami, priateľkami či matkami, ktorým sa zverovali so „zverstvami, ktoré napáchali“. Vojak, ktorého priateľka v telefóne oslovuje ako Sergej a podľa vystopovanej lokality pôsobil pri meste Buča, sa napríklad priznal, že od veliteľa dostal rozkaz zaviesť skupinu ukrajinských civilistov do blízkeho lesa a tam ich popraviť.

Buča.
Buča. Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd

„Toto nám povedali, že kam ideme, tam sa bude okolo nás prechádzať množstvo civilistov. A dali nám rozkaz zabiť každého, koho uvidíme,“ vysvetľuje Sergej priateľke, ktorá reaguje nechápavo a nahnevane.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Pretože by mohli prezradiť naše pozície. Vyzerá, že to ideme urobiť. Zabiť každého civilistu, ktorý prejde okolo, a odtiahnuť ho do lesa. Ja som sa už stal vrahom, preto nechcem zabíjať žiadnych ďalších ľudí,“ hovorí priateľke. Vysvetľoval jej, že v jednom prípade museli popraviť troch Ukrajincov, lebo nemali dostatok jedla na to, aby sa o nich postarali ako o zajatcov.

Zabíjanie civilistov vo vojnovom konflikte je podľa medzinárodného práva vojnovým zločinom. Vo svojej najnovšej správe pritom vyšetrovatelia Organizácie Spojených národov obvinili Rusko z mnohých vojnových zločinov, ktoré od začiatku invázie napáchali na Ukrajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia