Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
26. septembra 2022, 11:30
Čas čítania 4:12

Odvolávacia kalkulačka: Podarí sa SaS zosadiť Matoviča z postu ministra financií?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odvolávacia kalkulačka momentálne hovorí, že rozhodnú hlasy troch tarabovcov.

Ministra financií Igora Matoviča čaká počas tohto pracovného týždňa odvolávanie v parlamente. Tridsať podpisov ako výzvu na odchod predsedu hnutia OĽaNO vyzbierali poslanci strany Sloboda a solidarita, ku ktorým sa pridali odídenci z koalície Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Zvyšok doplnili z klubu opozičného Hlasu-SD. 

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ odôvodnila strana Richarda Sulíka svoju výzvu pre ministra financií. SaS dodáva, že Igor Matovič svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom komplikuje činnosť vlády.

SaS hovorí o nedodržiavaní ústavných a zákonných noriem z jeho strany, čo škodí aj demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Matovič pokúsil preventívne zariadiť, aby ho neodvolali. 
  • Čo ukazuje parlamentná kalkulačka.
  • Ako sa proti odvolávaniu bráni OĽaNO.
  • Aké sú argumenty Hlasu-SD, ktorý hlasuje za odvolanie Matoviča, aj keď sa potom môže SaS vrátiť do vlády. 
  • Prečo je dôležité, ako budú hlasovať tarabovci. 
Matovič
Zdroj: TASR

Igor Matovič sa pokúsil o husársky kúsok

Minister financií Igor Matovič považuje snahu SaS odvolať ho za dôkaz toho, že sa strana Richarda Sulíka spojila s „mafiou“ – teda Hlasom-SD a Smerom-SD.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

„Budúce voľby budú o tom, kto zradí s mafiou a komu sa dá veriť, že s ľuďmi, ktorí majú na svedomí totálne rozkradnutie Slovenska či smrť Jána a Martiny, nikdy nezradia,“ reagoval expremiér. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš vidí za odvolávaním snahu o pomstu a spájanie sa s tými, ktorí „dlhé roky škodili Slovensku a rozkrádali naše spoločné peniaze“.

Podľa SaS však ide o prirodzený krok po tom, čo v rámci svojho ultimáta podmienili svoje zotrvanie v koalícii odchodom ministra financií vo vláde. 

Igor Matovič vyhlásil, že ak ho poslanci v Národnej rade SR odvolajú, bude súhlasiť s návratom SaS do koalície. „Po mojom odvolaní SaS dostane ponuku sa do koalície vrátiť,“ napísal šéf OĽaNO na Facebook ešte pred siedmimi dňami. Ide o preventívny krok, aby opoziční poslanci nehlasovali za jeho odvolanie, inak prichádza do úvahy návrat SaS do štvorkoalície, vďaka čomu by bola vláda opäť väčšinová a šanca na predčasné voľby by sa výrazne znížila.

Igor Matovič zároveň naďalej trvá na tom, že sám odstupovať nebude ani v prípade, že sa mu nepodarí parlamentom pretlačiť „zákon roka“, ktorým je štátny rozpočet.

Odvolávacia kalkulačka

Hlas-SD Petra Pellegriniho dodá 11 hlasov za odvolanie Igora Matoviča. Označuje to za jeden z dôležitých krokov ukončenia politického chaosu menšinovej vlády a vytvorenia podmienok na rokovanie o predčasných voľbách. Pri hlasovaní sa podľa neho navyše ukáže, kto je za zotrvanie Matoviča vo funkcii. Pellegrini obviňuje Igora Matoviča z klamstiev, rozvratu právneho štátu a rozdeľovania spoločnosti. Smer-SD Roberta Fica pomôže odvolať Igora Matoviča a dodá ďalších 27 hlasov. 

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

21 hlasov na odvolanie má iniciátor z SaS a dvaja nezaradení poslanci – Miroslav Kollár zo strany Spolu a Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska. To je dohromady ďalších 23 hlasov. 

Za odvolanie Igora Matoviča budú zrejme aj poslanci z ĽSNS, ktorej šéfuje odsúdený neonacista Marian Kotleba a odídenci od neho z Republiky. Tí majú 7, resp. 5 hlasov, spolu teda ďalších 12 hlasov za odvolanie Igora Matoviča. 

Za odvolanie Igora Matoviča je zatiaľ takmer istých 73 hlasov v prípade, že budú podľa predchádzajúcich vyjadrení hlasovať Smer-SD, Hlas-SD, SaS, ĽSNS, Republika a dvaja nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. 


Igora Matoviča by mali podporiť poslanci Sme rodina (20) a Za ľudí (3) a zrejme aj všetci poslanci OĽaNO (47). Proti jeho odvolaniu je tak zatiaľ istých 70 hlasov od poslancov z koalície. Otázne je, ako sa zachovajú zvyšní nezaradení poslanci. Ministra financií zrejme podporia Ján Mičovský, Katarína Hatráková, Martin Čepček a Slavěna Vorobelová, ktorí aj na prvej jesennej schôdzi hlasovali za väčšinu koaličných zákonov. Ani 74 hlasov však nestačí na to, aby si mohol Matovič vydýchnuť.

Jazýčkom na váhach budú podľa všetkého tarabovci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke extrémistickej ĽSNS. Traja poslanci, ako sú Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa, často hlasujú zhodne so stranou Sme rodina. 

Štefan Kuffa už skôr avizoval, že neplánuje hlasovať za Matovičovo odvolanie. 

Tomáš Taraba v nedeľu povedal, že jediným riešením vládnej krízy sú predčasné voľby. V tomto kontexte pristupuje aj k návrhu SaS na odvolanie ministra financií Igora Matoviča. „Pomáhať im k návratu do vlády bez toho, aby podporili predčasné voľby, nebudem.“ Vyplýva z toho, že Taraba by zrejme pomohol SaS odvolať Igora Matoviča iba za prísľub, že pomôžu odhlasovať predčasné voľby. S podporou troch poslancov od Tarabu Matovič odvolávanie ustojí, bude mať 77 hlasov. 

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

SaS tvrdí, že keď poslanci okolo Tarabu podržia Matoviča, bude to znamenať spojenie ĽSNS s koalíciou. „Každému súdnemu poslancovi by malo byť jasné, prečo by mal byť Igor Matovič odvolaný. Ak to zlyhá na hlasoch kuffovcov či Tarabu, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke ĽSNS, je na mieste sa pýtať, prečo a za čo ho neodvolali. Je tu totiž šanca, že Igor Matovič ostane na svojej stoličke len vďaka Tomášovi Tarabovi. Bude to hanba pre celú koalíciu, ktorá takto bude verejne závislá od exkotlebvcov.“

Matovič
Zdroj: TASR

Chceli by predčasné voľby. Matovič možno pomôže

Poslanci Národnej rady SR už v prvom čítaní schválili novelu ústavy, aby bolo možné vyhlásiť predčasné voľby aj referendom. Podporili ju poslanci Sme rodina a SaS, strana Richarda Sulíka však rovnaké znenie zákona vraj v druhom čítaní nepodporí a predloží vlastný návrh. Z neho bude vyplývať, že poslanci si môžu skrátiť volebné obdobie sami. Časť o ľudovom hlasovaní chcú vypustiť, aby nebol na poslancov vyvíjaný tlak. 

Robert Fico si myslí, že zákon v druhom čítaní neprejde vôbec. „Po prvé, vedia, že prakticky nikto z nich sa už do parlamentu nedostane, po druhé, držia sa starej zásady, že kapor si nikdy vlastný rybník nevypúšťa,“ povedal šéf Smeru-SD. Predčasné voľby už žiadajú všetky opozičné strany okrem SaS.

Ak Igor Matovič odvolávanie z postu ministra financií ustojí, ďalší veľký test ho čaká zrejme o mesiac, keď sa do parlamentu dostane prerokovávanie štátneho rozpočtu. 

Igor Matovič pripúšťa, že jeho neschválenie de facto povedie k predčasným voľbám. „Potom sa nedá ustáť rozpočtové provizórium,“ povedal. Vylúčil však predbežnú dohodu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. „Neviem o žiadnych dohodách,“ vyhlásil.
Člen Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš v televíznej debate deklaroval, že poslanci zo strany Hlas-SD návrh rozpočtu nepodporia.

Jednak bude určite asociálny a jednak sú naším cieľom predčasné voľby. Táto vláda musí čo najskôr skončiť,“ zdôraznil.

Domov
Zdieľať
Diskusia