Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
21. septembra 2022, 13:46
Čas čítania 0:42

Slovák 24 rokov predstieral, že je mentálne retardovaný. Štát pripravil o viac ako 56-tisíc eur

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Polícia obvinila muža zo zločinu subvenčného podvodu.

Polícia vyšetruje bizarný prípad muža, ktorý od novembra 1993 do augusta 2017 neoprávnene poberal invalidný dôchodok. „Prvýkrát požiadal o príspevok, keď dovŕšil 18 rokov, a mentálnu retardáciu stredného stupňa, ktorú mu diagnostikovali viacerí lekári, predstieral takmer 24 rokov,“ informujú policajti na sociálnej sieti. 

Muž svoj zdravotný stav pravidelne deklaroval sociálnej poisťovni lekárskymi správami od viacerých odborných lekárov, a to nielen pri zisťovacej prvotnej posudkovej kontrole, ale aj na opakovaných kontrolách.

„V ambulanciách celé roky simuloval duševné poruchy, ťažko komunikoval a dokonca bol plne pozbavený spôsobilosti na právne úkony. V roku 2017 však požiadal, kvôli práci, o prinavrátenie plnej spôsobilosti a vo vypracovanom posudku neboli potvrdené ani zistené diagnózy, na základe ktorých by mal nárok na vyplácanie invalidného dôchodku.“

Štátu spôsobil cez sociálnu poisťovňu škodu 56-tisíc eur. Ide o celkovú sumu dávok, ktoré mu vyplatili. V roku 2017 došlo k pozastaveniu vyplácania dávok.


Obvinený muž z Piešťan je stíhaný na slobode, je však obvinený zo subvenčného podvodu. Ak ho súd uzná vinným, za podvod v takomto rozsahu mu môže hroziť trest odňatia slobody na 5 až 12 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia