Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
18. septembra 2022, 13:05
Čas čítania 1:40

Robert Fico: Sankcie nepohli Ruskom ani o milimeter, energetická kríza bude iba horšia. Sulík je malé decko, ktoré nevie, čo chce

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Robert Fico: Sankcie nepohli Ruskom ani o milimeter, energetická kríza bude iba horšia. Sulík je malé decko, ktoré nevie, čo chce
Zdroj: RTVS/Reprofoto

V RTVS zazneli ostré slová.

V relácii RTVS O päť minút 12 sa stretli Robert Fico zo strany Smer-SD a predseda strany Sme Rodina Boris Kollár. Politici riešili energetickú krízu, referendum, fungovanie menšinovej vlády aj otvorenie utorkovej schôdze.

Prebrali tiež správanie predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý dal ultimátum Igorovi Matovičovi, no následne pre nesplnenie podmienok spolu s ďalšími členmi SaS podal demisiu. Fico označil Sulíka za „malé politické decko“, ktoré vraj nevie, čo chce. Celú stranu označil líder opozičnej strany za politických amatérov.

Reč sa dostala aj na nedeľňajšie odporučenie Európskej komisie (EK) znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Podľa Fica je tento návrh EK šialený. „Je to šokujúce a nepríjemné pre budúcnosť EÚ. Odmietam to a protestujem za našu stranu. Považujem to za politický trest,“ povedal predseda Smeru. Komisia navrhla zosekanie eurofondov Maďarsku pre dlhodobé podkopávanie právneho štátu a neriešenie korupcie. Návrh musia ešte schváliť členské štáty. 

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Fico si myslí, že Maďarsko je potrestané za iný názor na Ruskú federáciu a vojnu na Ukrajine. „Je to tým, že Orbán neposiela na Ukrajinu S-300-ky,“ povedal. Predsedníčku Európskej komisie zároveň označil za falošnú.

Kollár následne Ficovi dal za pravdu a označil krok EK za nebezpečný. „Veď to je koniec Európskej únie. Nabudúce sa im nebude niečo páčiť na Slovensku a stane sa nám to isté... Nie sme predsa ovce či vazali.. Hádam máme mať trocha svojprávnosti,“ skonštatoval líder strany Sme Rodina. 


Rozdielne názory mali Kollár s Ficom na vojnu na Ukrajine a posielanie zbraní susedom. Fico tvrdí, že za vojnu na Ukrajine môže Západ. „Sankcie nepohli Ruskom ani o milimeter. Energetická kríza bude horšia a horšia... Európska únia bola hlúpa, že sa nechala zatiahnuť Spojenými štátmi do tohto konfliktu,“ povedal Fico. Podľa mnohých expertov však sankcie Rusko pociťuje, z ich trhu odišli tisícky zahraničných firiem, klesá životná úroveň a rastie inflácia. 

Vláda chce zastropovať ceny energií

V prípade energetickej krízy sa Kollár zastával krokov premiéra Eduarda Hegera, zatiaľ čo Fico sa ostro vyjadroval na jeho štýl vládnutia. Podľa neho premiér situáciu vôbec nezvláda a nič zatiaľ v rámci súčasných kríz nevyriešil. 

Boris Kollár.
Boris Kollár. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


K zvýšeným cenám energie sa Kollár vyjadril takto: „Cena od januára stúpne, neviem však povedať, či o 10 %, 20 % alebo 50 %. Uvidíme, s akým prepočtom príde minister hospodárstva. Ľudia budú mať však potom jednotnú fixnú sumu, ktorá sa nebude meniť a bude celý rok taká istá. A bude taká, aby to ľudia dokázali zvládnuť... Nemôžeme nechať matky s deťmi spadnúť.“ 

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

V stredu by mala vláda preberať zastropovanie cien energií pre firmy aj domácnosti, pričom zákon by mali následne schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. 

Domov
Zdieľať
Diskusia