Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
16. septembra 2022, 8:30
Čas čítania 0:36

Na západnom Slovensku sa objavil vták, ktorý tu doteraz nebol. Plameniak ružový bude u nás zaradený ako nový vtáčí druh

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Slovenská fauna privíta nováčika.

Plameniak ružový bude podľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife Slovensko zaradený do fauny v rámci našej krajiny ako nový vtáčí druh.

Neďaleko Trnavy sa v posledných dňoch pohyboval plameniak ružový, ktorý sa však na naše územie nedostal zo zajatia. „Ide o jedného mladého lietajúceho a samostatne fungujúceho jedinca. Podľa jeho správania a absencie označenia usudzujeme, že nejde o jedinca uniknutého zo zajatia,“ povedala Zuzana Lackovičová z trnavskej pobočky BirdLife Slovensko.

Plameniak
Zdroj: Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko

Jozef Ridzoň z BirdLife vysvetľuje, že sa tým mení situácia. Pozorovania plameniaka ružového boli totiž doposiaľ vyhodnotené iba ako pravdepodobné úniky zo zajatia, tento k nám však zrejme priletel zo zahraničia. „Z pozorovaní existuje viacero fotografií a videozáznamov a plameniaky k nám najbližšie hniezdia v severnom Taliansku, odkiaľ je zaletenie tohto jedinca pravdepodobné,“ povedal.

„Najnovší záznam plameniaka prejde ešte schválením Faunistickou komisiou SOS BirdLife Slovensko a následne bude zaradený na zoznam vtákov, ktoré boli na Slovensku pozorované vo voľnej prírode,“ dodal k téme.

Domov
Zdieľať
Diskusia