Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
2. septembra 2022, 8:00
Čas čítania 1:13

Integrita Záporožskej jadrovej elektrárne bola narušená, povedal šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu po jej návšteve

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Integrita Záporožskej jadrovej elektrárne bola narušená, povedal šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu po jej návšteve
Zdroj: Reprofoto/Twitter.com-SergioOlmos

Zatiaľ čo sa vedci konečne dostali priamo do Rusmi okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, prezident Volodymyr Zelenskyj neúnavne vyzýva na jej demilitarizáciu.

Rusmi okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň navštívili po prvýkrát od vypuknutia vojny zamestnanci Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu. Jej šéf Rafael Grossi po jej opustení skonštatoval, že fyzická integrita jadrovej elektrárne bola hneď niekoľkokrát narušená. Dôvodom bolo časté ostreľovanie.

Časť tímu Rafaela Grossiho v elektrárni zostane. Ich úlohou budú bezpečnostné a ochranné aktivity. „Nikam nejdeme. MAAE tam teraz je, je v elektrárni a ostane tam,” povedal Grossi. Zdržať by sa tam mali do nedele, respektíve pondelka.

Po tom, ako sa vrátia, podajú nestrannú a neutrálnu správu, v ktorej zhodnotia situáciu v elektrárni a jej bezprostrednom okolí. „Mám obavy v súvislosti s elektrárňou a budem mať obavy, až kým nenastane stabilnejšia situácia, ktorá bude predvídateľnejšia,” dodal Grossi.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Členovia tímu mali na sebe modré nepriestrelné vesty a prilby. Samotný Grossi sa v elektrárni zdržal niekoľko hodín. „Videl som, čo som potreboval,” uzavrel po návrate na Ukrajinou kontrolované územie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri tejto príležitosti uviedol, že Rusi neumožnili zahraničným novinárom, aby sa tejto cesty zúčastnili spolu s Grossim. Jeho prejav odvysielaný v ruskej štátnej televízii snímali výhradne ruské mikrofóny.

Volodymyr Zelenskyj ďalej znovu vyzval na kompletnú demilitarizáciu objektu. „To je cieľom ukrajinského a medzinárodného úsilia,” povedal prezident.

Rusi okupujú Záporožskú jadrovú elektráreň už od začiatku vojny. V poslednom období dochádza k jej ostreľovaniu. Nie je možné nezávisle overiť, kto má tento akt na svedomí. Obe strany sa totiž z ostreľovania navzájom obviňujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia