Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
1. septembra 2022, 17:51
Čas čítania 1:39

Igor Matovič: Neodstúpim, kým SaS nesplní našich 10 požiadaviek. Sulíkovci však pred jeho odchodom odmietajú rokovať

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Minister financií trvá na svojom. Ak však neodstúpi, ministri SaS v pondelok podajú demisiu.

Igor Matovič neodstúpi zo svojej funkcie ministra financií, kým SaS nesplní 10 požiadaviek v rámci opatrenia na boj proti energetickej kríze, ktoré OĽaNO navrhlo tento týždeň, povedal líder Obyčajných ľudí pre TV Markíza.

Sulíkovci sú síce o návrhoch ochotní rokovať, avšak odmietajú to spraviť predtým, ako Matovič odíde. Šéf SaS požiadal svojich ministrov, aby počkali do pondelka, aby tak dali Matovičovi čas odstúpiť. Podľa jeho dnešného vyjadrenia však všetko nasvedčuje tomu, že v pondelok podajú demisiu aj zvyšní traja ministri SaS.

Sulík podaním demisie podľa Matoviča utiekol nezodpovedne od roboty, a to aj v súvislosti s blížiacou sa energetickou krízou. Matovič podotkol, že keď si urobia svoju prácu, nemá problém odísť z ministerskej stoličky.

Matovič
Zdroj: TASR


„Desať požiadaviek je odpoveď na ultimátum. My nedávame žiadne ultimátum. V momente, ako SaS stiahne svoje ultimátum, aj naša odpoveď bude stiahnutá,“ vyhlásil. Tvrdí, že demisiu Sulíka nepožadoval, ale prijíma jeho ponuku na spoločný odchod.


V prípade konca SaS vo vláde a vzniku menšinovej vlády sa nechce spoliehať na hlasy fašistov. „Možno sa ukáže, že Slovensko nie je zrelé na menšinovú vládu. Ale všetko to budú len dôsledky ega jedného človeka, ktorý si povedal, že je čas vydierať,“ podotkol. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ďalej zdôraznil, že všetky opatrenia na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií sú kryté z daní, ktoré SaS blokuje. Kritizoval, že prezidentka Zuzana Čaputová z pozície, ktorá by mala byť úplne nestranícka, robí stranícku politiku.

OĽaNO bude chcieť financovať svoje návrhy zvyšovaním daní

Premiér Eduard Heger s ministrom obrany Jaroslavom Naďom v stredu kritizovali stranu Richarda Sulíka, že do dnešného dňa nepriniesli na stôl ani jeden návrh koaličnej krízy okrem odvolania Igora Matoviča. Strana Sloboda a solidarita by pravdepodobne musela poľaviť a nechať prejsť zákony, ktoré v parlamente dlhodobo blokuje. Je medzi nimi napríklad dlhová brzda. 

OĽaNO bude chcieť financovať svoje návrhy zvyšovaním daní, čo strana SaS dlhodobo blokuje. „Budú schválené nové sadzby daní na lieh a hazard podľa návrhu ministerstva financií,“ píše sa v návrhu.

Aby Igor Matovič odstúpil, všetci poslanci SaS musia zahlasovať za:
- zvýšenie prídavku na dieťa a daňového bonusu tak, aby išlo o 200 eur na dieťa mesačne;
- schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023;
- ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti;
- stabilizáciu dôchodkového systému;
- nepredkladanie návrhov s dosahom na verejné financie neodsúhlasené koaličnou radou;
- schválenie nových sadzieb daní na lieh, zvýšenie dane z ruskej ropy a tranzitného plynovodu a zvýšený odvod z regulovaných subjektov;
- zmrazenie cien elektriny pre všetky domácnosti;
- výhodné zmluvy na plyn pre všetky domácnosti;
- príspevok domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov eur;
- príspevok dôchodcom 150 miliónov eur.
Domov
Zdieľať
Diskusia