Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. augusta 2022, 14:53
Čas čítania 0:54

„Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite dobre vie,” povedala Mária Kolíková o referende

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
„Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite dobre vie,” povedala Mária Kolíková o referende
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Facebook/Smer-SD

Predstavitelia opozičného Smeru-SD a členovia petičného výboru odovzdali v stredu v prezidentskom paláci 406 039 podpisov.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje navrhované referendové otázky o páde vlády a zmene Ústavy SR z dielne opozičného Smeru-SD za ústavne problematické. Vyhlásila to po stredajšom rokovaní vlády.

„Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite veľmi dobre vie. Urobil veľkú aktivitu s ľuďmi. Teraz to bude mať na stole pani prezidentka. Postavil ju pred ťažkú politickú otázku,“ podotkla. Prezidentka už skôr avizovala, že sa s jednou otázkou z petície obráti na Ústavný súd, lebo ju považuje za problematickú. 

Anketa:
Podporil si referendum?
Nie.
Áno.
Nie.
68 %
Áno.
32 %

Ako uviedla, rozumie úvahám o legislatívnom zakotvení možnosti predčasných volieb. „Je dobré, aby sme k tomu mali dobrú ústavnoprávnu úpravu. Je dobré, aby sa to robilo nie pod politickými pojmami-dojmami,“ dodala.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD a členovia petičného výboru odovzdali v stredu v prezidentskom paláci 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Premiér Eduard Heger poznamenal, že ak je predseda Smeru-SD Robert Fico vo vláde, považuje referendum za protiústavné. Keď je v opozícii, považuje ho za nevyhnutné.

Referendum by podľa organizátorov malo obsahovať dve otázky. Občania by mali odpovedať na to, či súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu. V druhej otázke by sa ich pýtali, či súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou ústavy.

Domov
Zdieľať
Diskusia