Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Viktor Kniš TASR
24. augusta 2022, 11:09
Čas čítania 1:59

Fico priniesol do prezidentského paláca 400-tisíc podpisov za referendum. Prezidentka sa opäť obráti na Ústavný súd

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Robert Fico tvrdí, že referendum sa môže konať už 29. októbra, teda spolu s komunálnymi a župnými voľbami.

Robert Fico priniesol prezidentke 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene ústavy. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.


Referendum by podľa organizátorov malo obsahovať dve otázky. Občania by mali odpovedať na to, či súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu. V druhej otázke by sa ich pýtali na to, či súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou ústavy.


Petičnú akciu k referendu inicioval Smer-SD v júni, podporili ju aj strany Hlas-SD, SNS a Republika. Fico na dnešnej tlačovke zopakoval, že žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby referendum vyhlásila 29. októbra, aby sa mohlo konať so spojenými regionálnymi voľbami.

Fico
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Čaputová sa zrejme obráti na Ústavný súd

Prezidentka už pred časom avizovala, že s otázkou o bezodkladnej demisii vlády by sa obrátila na Ústavný súd SR. Vykazuje podľa nej znaky neústavnosti. Šéf Smeru-SD v stredu uviedol, že pokiaľ sa hlava štátu obráti na Ústavný súd, budú to považovať za zmarenie referenda a dôkaz, že je na strane lídra OĽaNO Igora Matoviča.

5. októbra 2023, 20:00 Čas čítania 0:17 Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby

Opozičné strany sa pokúsili o referendum ešte vlani, prezidentka však aj túto iniciatívu podala na Ústavný súd SR, ktorý skonštatoval, že ide o protiústavnú snahu. 

Zuzana Čaputová vtedy zároveň sľúbila, že referendum vypíše, ak bude otázka o skrátení volebného obdobia legitímna.

Opozičným politikom v reakcii na nelogické otázky odporučila, aby sa najprv poradili s ústavnými právnikmi. 

heger čaputová kollár
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Za predčasné voľby je čoraz viac aj Boris Kollár

Ochotu zmeniť ústavu nakoniec prejavil len Boris Kollár. Predseda Sme rodina pozval na začiatku roka 2022 zástupcov všetkých koaličných a opozičných strán k okrúhlemu stolu, aby sa spolu porozprávali o tom, ako zmeniť ústavný zákon o skrátení volebného obdobia. Aj keď politickí partneri v koalícii najprv chceli spriechodniť cestu k predčasným voľbám cez referendum, Igor Matovič zmenil názor a dnes takú zmenu nechce. 

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že pokiaľ vláda nefunguje alebo nebude fungovať, rýchlo treba urobiť predčasné voľby. Nechať v časoch energetickej krízy vládu bez väčšiny v parlamente nepovažuje za zodpovedné.

4. októbra 2023, 16:00 Čas čítania 0:20 „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico

„Ako budeme vládnuť s menšinovou vládou, čo budeme 20 mesiacov sedieť bez toho, aby sme vedeli prijať dôležité zákony, rozpočet, ako budeme vedieť valorizovať dôchodky?“ pýta sa Kollár.

Kolíková: Fico postavil prezidentku pred ťažkú politickú otázku

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje navrhované referendové otázky o páde vlády a zmene Ústavy SR z dielne opozičného Smeru-SD za ústavne problematické. Vyhlásila to po stredajšom rokovaní vlády.


„Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite veľmi dobre vie. Urobil veľkú aktivitu s ľuďmi. Teraz to bude mať na stole pani prezidentka. Postavil ju pred ťažkú politickú otázku,“ podotkla.


Ako uviedla, rozumie úvahám o legislatívnom zakotvení možnosti predčasných volieb. „Je dobré, aby sme k tomu mali dobrú ústavnoprávnu úpravu. Je dobré, aby sa to robilo nie pod politickými pojmami-dojmami,“ dodala.

Premiér Eduard Heger poznamenal, že ak je predseda Smeru-SD Robert Fico vo vláde, považuje referendum za protiústavné. Keď je v opozícii, považuje ho za nevyhnutné.

Späť
Zdieľať
Diskusia