Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
23. augusta 2022, 20:56
Čas čítania 1:18

Ruský výsadkár utiekol a vydal podrobné svedectvo o fungovaní ruskej armády. „Sme hladní a zabíjame nevinných“

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pavel Filatiev sa momentálne ukrýva.

Ruský výsadkár Pavel Filatiev uverejnil na sociálnej sieti VKontakte 141-stranové svedectvo, v ktorom označil ruské argumenty zdôvodňujúce napadnutie Ukrajiny za „lživé“. Po uverejnení kritickej stati utiekol z Ruska a ako vôbec prvý člen ruskej armády verejne kritizoval inváziu aj v exkluzívnom rozhovore pre CNN.

Pavel Filatiev tvrdí, že ruskí vojaci sú „unavení, hladní a rozčarovaní“ a ruské vojnové úsilie „ničí nevinné životy“. „Mnohí z nás už pochopili, že sme boli zatiahnutí do vážneho konfliktu, v ktorom jednoducho ničíme mestá a v skutočnosti nikoho neoslobodzujeme.“ Bývalý vojak 56. leteckého útočného pluku tvrdí, že čoraz viac vojakov prestáva veriť argumentom ruskej vlády.

Rozdiel medzi propagandou a realitou pozoroval 33-ročný vojak na chersonskom fronte. Na morálku vojakov podľa neho okrem nedostatočného materiálneho vybavenia vplýva aj nedostatok informácií.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Vojaci ani ich velitelia podľa jeho slov na začiatku invázie vôbec nevedeli, čo sa od nich očakáva, a po vypočutí si oficiálnych dôvodov ostali rozčarovaní. Ukrajinci v Chersone ich mali podľa propagandy „vítať s otvorenou náručou“, v skutočnosti však vôbec „nechceli byť oslobodení“.

Pavel Filatiev, ktorý bol z prvej línie evakuovaný po zranení, kritizuje, že ruskej armáde počas jeho pôsobenia v prvej línii chýbalo základné vybavenie. „Naše kasárne majú asi 100 rokov a nie sú schopné ubytovať všetkých vojakov... Niekoľko dní po tom, ako sme obkľúčili Cherson, sme nemali žiadne jedlo, vodu ani spacie vaky. V noci sme nemohli ani spať, našli sme nejaké odpadky, nejaké handry, len aby sme sa zabalili a zahriali sa.“

Pavel Filatiev povedal, že má problém porozumieť vízii ruského prezidenta Vladimira Putina.


„Teraz, keď som odtiaľ konečne preč, si myslím, že táto vojna je tá najhoršia a najhlúpejšia vec, akú mohla naša vláda urobiť (...) Neviem, kam nás dovedie. Aký je ďalší krok? Jadrová vojna?“

Domov
Zdieľať
Diskusia