Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
21. augusta 2022, 9:20
Čas čítania 1:16

Premiér Eduard Heger v statuse tvrdí, že SaS dostala „veľkorysú ponuku“. Urobte krok vpred, žiada Sulíka s Matovičom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Eduard Heger sa snaží zachrániť koalíciu svojimi návrhmi kompromisov.

Eduard Heger v statuse vyzýva Richarda Sulíka spoločne s Igorom Matovičom, aby „urobili krok vpred, pretože buchnúť dverami nie je riešenie“.

Predstavitelia vládnej koalície nedospeli na sobotnom rokovaní k žiadnej zhode o tom, ako by mohli vyriešiť súčasnú koaličnú krízu. Richard Sulík dokonca ponúkol svoju ministerskú stoličku, ak spolu s ním z vlády odíde Igor Matovič, no ten tento scenár okamžite odmietol.

20. augusta 2022, 15:39 Čas čítania 0:42 Premiér Heger chce 12 rozhodcov, ktorí budú posudzovať útoky Matoviča a Sulíka. Toto je jeho 5 návrhov riešenia koaličnej krízy Premiér Heger chce 12 rozhodcov, ktorí budú posudzovať útoky Matoviča a Sulíka. Toto je jeho 5 návrhov riešenia koaličnej krízy

Premiér preto vo večernom statuse uvádza, že zmeny, ktoré navrhol vo fungovaní koalície, podľa neho ani zďaleka nie sú kozmetické, ako tvrdí SaS. „Je to veľkorysá ponuka presahujúca volebný výsledok vo výške 6 percent,“ konštatuje Heger.

V statuse rekapituluje, aké opatrenia navrhol, ktoré by nielenže dokázali obnoviť efektívnu spoluprácu vnútri koalície, ale aj predišli budúcim konfliktom.

Hlavným ťahákom má byť „rozhodcovská komisia, ktorú by tvorili traja členovia za každú stranu. Táto komisia by podľa Hegera posudzovala výroky Sulíka aj Matoviča a v prípadných konfliktoch by rozhodovala o riešeniach.

Heger tvrdí, že on sám nemá problém so schvaľovaním materiálov na rokovaniach vlády, drvivú väčšinu podľa neho vláda schvaľuje konsenzom, a tak je konflikt Sulíka s Matovičom izolovaným problémom.

Premiér chce okrem toho vymeniť štátnych tajomníkov medzi ministerstvom hospodárstva a financií, zaviesť koaličné rady bez Matoviča so Sulíkom, špeciálne koaličné rady raz do mesiaca „iba s predsedami alebo ich zástupcami“, ale aj ustanovenie „prísnych sankcií v prípade nedodržiavania pravidiel ako strata predsedov výborov či ministrov“.

20. augusta 2022, 14:13 Čas čítania 4:58 Sulík a Matovič sa na sobotných koaličných rokovaniach opäť nedohodli. Kollárovci chcú rýchlo predčasné voľby Sulík a Matovič sa na sobotných koaličných rokovaniach opäť nedohodli. Kollárovci chcú rýchlo predčasné voľby

Heger do svojich návrhov zahrnul snahu vymyslieť „konkrétny plán, ako pomôcť občanov v najbližšom období“, a chce zefektívniť aj predkladanie legislatívnych návrhov koalície, ktoré by po novom mali mať všetky koaličné strany k dispozícii „minimálne 72 hodín pred rokovaním“.

„Ak nám naozaj záleží na budúcnosti Slovenska. Urobme krok vpred, pretože buchnúť dverami nie je riešenie,“ uzatvára status Heger. Igor Matoviča ani Richard Sulík zatiaľ na konkrétne body z premiérovho návrhu nereagovali, koalícia sa má opäť stretnúť budúci týždeň, aby svoje spory vyriešila.

Domov
Zdieľať
Diskusia