Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
21. augusta 2022, 7:52
Čas čítania 1:02

22 miliónov obyvateľov Afrického rohu je ohrozených hladom. Mnohí sú z oblasti nútení emigrovať

Kategória:
News
Uložiť Uložené
22 miliónov obyvateľov Afrického rohu je ohrozených hladom. Mnohí sú z oblasti nútení emigrovať
Zdroj: TASR/AP/Farah Abdi Warsameh

Množstvo hladných ľudí sa združuje v provizórnom tábore na predmestí Mogadišu.

Sucho v Africkom rohu ohrozuje hladomorom až 22 miliónov. Podľa The Guardian sa pod mimoriadne nepriaznivú situáciu podpísali 4 roky nedostatočných zrážok v Keni, Somálsku a Etiópii. Celý región čelí najhoršiemu suchu za ostatných 40 rokov a OSN hovorí o humanitárnej katastrofe. Svoje domovy už v snahe dostať sa k vode a obžive opustilo viac ako milión ľudí. 

Najvážnejšia situácia panuje v Somálsku, kde trpí vážnym hladom takmer polovica z 15 miliónov obyvateľov. Utekajúci Somálčania sa zatiaľ združujú v provizórnom tábore na okraji hlavného mesta Mogadišo. 

Výkonný riaditeľ svetového potravinového programu (WFP) David Beasley povedal, že svet musí okamžite konať. „Koniec tejto krízy sucha stále nie je v dohľade. Musíme získať zdroje potrebné na záchranu životov a pomoc ľuďom, ktorí sa ocitli v katastrofálnej situácii hladomoru.“

3. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 3:17 V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce?

WFP už na začiatku roka varovalo, že počet hladom ohrozených stúpol na 13 miliónov. Alarmujúca situácia v oblasti Afrického rohu sa odvtedy nedočkala adekvátnej odozvy, keďže pozornosť verejnosti i neziskových organizácií od februára upútala predovšetkým vojna na Ukrajine. Práve ruská agresia však ešte prehĺbila potravinovú krízu, keďže v jej dôsledku výrazne zdraželi potraviny i pohonné látky. 


OSN očakáva, že počet hladomoru vystavených Afričanov bude naďalej stúpať. „Ak nepríde vyslobodenie počas obdobia dažďov, riziko hladu sa ešte prehĺbi a najzraniteľnejší ľudia nedostanú humanitárnu pomoc.“

Domov
Zdieľať
Diskusia