Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
18. augusta 2022, 16:04
Čas čítania 1:00

Fínsky vzdušný priestor narušili dve ruské stíhačky. Pre ďalší ruský stroj museli zasahovať aj maďarské gripeny v Pobaltí

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Fínsky vzdušný priestor narušili dve ruské stíhačky. Pre ďalší ruský stroj museli zasahovať aj maďarské gripeny v Pobaltí
Zdroj: Wikimedia Commons/STAFF SGT. CHERIE A. THURLBY

Fínske vojenské letectvo následne spustilo „operačnú misiu“, ktorej cieľom bolo identifikovať lietadlá. Predbežné vyšetrovanie incidentu začala aj fínska pohraničná stráž.

Fínsky vzdušný priestor vo štvrtok pravdepodobne narušili dve ruské stíhačky. Informovalo o tom fínske ministerstvo obrany.


„Dve ruské stíhačky MiG-31 sú podozrivé z toho, že nad Fínskym zálivom pri meste Porvoo narušili fínsky vzdušný priestor,“ uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Hovorca ministerstva dodal, že stíhačky narušili vzdušný priestor o 9.40 h miestneho času, pričom v oblasti sa zdržali približne dve minúty.

Fínske vojenské letectvo následne spustilo „operačnú misiu“, ktorej cieľom bolo identifikovať lietadlá. Predbežné vyšetrovanie incidentu začala aj fínska pohraničná stráž.

Fínsko a Švédsko v máji pre obavy o svoju bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, oficiálne požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie, čím sa po desaťročiach odchýlili od svojej politiky neutrality. Fínska bezpečnostná spravodajská služba v máji varovala, že Rusko sa bude snažiť ovplyvniť prístupový proces Fínska.

Rušný deň mali okrem Fínov aj v pobaltských štátoch. Bojové lietadlá JAS 39 Gripen maďarských vzdušných síl, ktoré chránia vzdušný priestor Pobaltia, vo štvrtok zalarmovali k ruskému nákladnému lietadlu Iľjušin IL-76.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

„Maďarské stíhačky vzlietli skoro ráno pre neidentifikované lietadlo. Gripeny sa k stroju priblížili a úspešne ho identifikovali v súlade s medzinárodnými postupmi,“ napísal šéf rezortu obrany a dodal, že IL-76 letel nad Baltským morom smerom na juh.

Po úspešnej akcii sa maďarské bojové lietadlá vrátili na litovskú základňu Šiauliai.


Maďarský kontingent polstovky vojakov so štyrmi gripenmi vedie od 1. augusta až do 30. novembra ochranu pobaltského vzdušného priestoru pod velením NATO. Na misii sa zúčastňujú aj vzdušné sily Nemecka a Talianska. Od roku 2015 je to už tretia pobaltská misia maďarského vojenského letectva.

Domov
Zdieľať
Diskusia