Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
2. augusta 2022, 18:22
Čas čítania 0:44

Čína spúšťa po príchode Nancy Pelosiovej na Taiwan „okamžité vojenské cvičenia“. Kto sa hrá s ohňom, ohňom zahynie, odkazuje Čína

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Čína spúšťa po príchode Nancy Pelosiovej na Taiwan „okamžité vojenské cvičenia“. Kto sa hrá s ohňom, ohňom zahynie, odkazuje Čína
Zdroj: TASR/AP

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči fakticky nezávislému ostrovu.

Čína v utorok kritizovala „extrémne nebezpečné“ kroky Spojených štátov na Taiwane. Krátko predtým na ostrov pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čínske ministerstvo obrany preto plánuje spustiť „cielené vojenské operácie“.


„Spojené štáty neustále prekrúcajú, zahmlievajú a vypúšťajú princíp jednej Číny,“ uviedol čínsky rezort diplomacie po tom, ako Pelosiovej lietadlo pristálo v taiwanskej metropole Tchaj-pej. „Tieto kroky sú mimoriadne nebezpečné, ako hra s ohňom. Tí, čo sa hrajú s ohňom, pri ňom zahynú,“ dodalo ministerstvo.

2. augusta 2022, 15:48 Čas čítania 0:57 VIDEO: Čína rozmiestnila armádu s ťažkou technikou na pobrežie, ktoré hraničí s Taiwanom VIDEO: Čína rozmiestnila armádu s ťažkou technikou na pobrežie, ktoré hraničí s Taiwanom

Čínsky rezort obrany v reakcii na návštevu uviedol, že spustí „cielené vojenské akcie“. „Čínska ľudová oslobodzovacia armáda je v stave najvyššej pohotovosti a spustí sériu cielených vojenských operácií, aby bránila národnú suverenitu i územnú celistvosť Číny a zmarila vonkajšie zasahovanie a separatistické pokusy o nezávislosť Taiwanu,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva obrany.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve tohto samosprávneho ostrova za uplynulých 25 rokov. Cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan vníma Peking ako prejav uznania nezávislosti ostrova.

Domov
Zdieľať
Diskusia