Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. februára 2022, 18:32
Čas čítania 6:23
Adam Novosad

Toto je príbeh 15-ročnej krasokorčuliarky, ktorá omylom vzala dedkove lieky na srdce. „Je najlepšia, akú sme kedy videli,“ hovoria

Toto je príbeh 15-ročnej krasokorčuliarky, ktorá omylom vzala dedkove lieky na srdce. „Je najlepšia, akú sme kedy videli,“ hovoria
Zdroj: TASR/AP
ŠPORT KAMILA VALIEVOVÁ ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová mala ovládnuť olympiádu, ale namiesto toho čelí dopingovému škandálu. Ako je to možné?

„Zamýšľali sme sa nad tým, či je vôbec človek, pretože zakaždým, keď sme ju sledovali, tak vyprodukovala bezchybné výkony. Je najlepšou krasokorčuliarkou, akú sme kedy videli,“ opísali komentátori športovej stanice Eurosport iba 15-ročnú krasokorčuliarku Kamilu Valijevovú. 

Už v jej 15 rokoch ju experti označujú za najväčší krasokorčuliarsky talent, aký kedy svet videl, no napriek tomu sa jej kariéra na práve sa končiacich olympijských hrách v Pekingu takmer rozbila na kúsky.

kamila valijevová
Zdroj: TASR/AP

Ruská krasokorčuliarka svojím výkonom v tímovej súťaži prinútila celý svet zatajiť dych, pretože sa stala vôbec prvou ženou v histórii, ktorá na olympijských hrách zvládla štvoritý skok, aby následne zvládla ešte jeden štvoritý. Žiadna iná žena v celej histórii krasokorčuľovania na olympijských hrách štvoritý skok nikdy nezvládla.

Keď sa však vo svete rozniesli správy, že Kamila Valijevová mala pozitívny test na doping, množstvo ľudí nad ňou zlomilo palicu. Na základe výsledkov testov z decembra, keď boli pozitívne vzorky odobraté, teraz niet pochýb, že jej v tele našli zakázané látky, ale príbeh 15-ročnej krasokorčuliarky je oveľa viac ako len dedkove lieky na srdce.

Prvá žena, ktorá na olympijských hrách zvládla štvoritý skok

Kamila Valijevová je ruská krasokorčuliarska smotánka. Nehľadiac na jej vek, už odmalička inklinovala k ľadu a s dospelými konkurentkami chcela súťažiť, len čo to bolo možné.

Odporúčané
Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie 8. júla 2022, 10:00

Valijevová je členkou prestížneho krasokorčuliarskeho klubu v Moskve s názvom Sambo 70, kde sa stala zverenkyňou striktnej, no mimoriadne úspešnej trénerky Eteri Tutberidzeovej. Mladá krasokorčuliarka mala na svojom konte viacero svetových úspechov už pred príchodom na olympijské hry do Pekingu – v roku 2020 sa stala svetovou juniorskou majsterkou a momentálne drží titul európskej majsterky za rok 2022.

Na olympijských hrách ju Rusko postavilo do tímovej súťaže, kde predviedla svoju rutinu do tónov legendárnej skladby Bolero. „Je to najlepšia krasokorčuliarka, akú sme kedy videli,“ vyšlo z úst komentátorov Eurosportu, keď Valijevová v tímovej súťaži ako prvá žena v histórii olympijských hier ukázala štvoritý skok. 

Blysla sa perfektným štvoritým salchovom, ale divákov pobláznila aj štvoritým tulupom. A medzitým bezchybne zatočila trojitý axel, ktorý pred ňou doteraz na olympiáde ukázali len tri ženy. Rusko získalo v tímovej súťaži zlatú medailu, ale odrazu prišiel šok. Kamila Valijevová mala pozitívny dopingový nález. Naozaj len omylom zjedla dedkove lieky?

Tieto lieky mi omylom zjedla, ukazoval na videu jej dedko

Verejnosť zostala šokovaná, keď sa dozvedela, že Kamila Valijevová dopovala, pretože jej v krvi našli zakázanú látku trimetazidín, ktorý sa používa na liečbu srdca a zlepšuje prietok krvi. Krasokorčuliarka odovzdala svoje vzorky na dopingovú kontrolu už v decembri minulého roka, lenže laboratóriá medzitým analyzovali toľko vzoriek, že pozitívny výsledok údajne dostala až po začiatku olympijských hier, informujú New York Times.

Odporúčané
Slovenský týždeň v športe: Posezónny program Petry Vlhovej, olympionici u prezidentky Zuzany Čaputovej a dospelák Juraj Slafkovský Slovenský týždeň v športe: Posezónny program Petry Vlhovej, olympionici u prezidentky Zuzany Čaputovej a dospelák Juraj Slafkovský 4. apríla 2022, 20:17

Vzorky analyzovalo prestížne laboratórium vo švédskom Štokholme, a tak nebolo pochýb, že v jej organizme sa trimetazidín skutočne nachádzal. Nešlo však o jedinú látku, ktorá sa používa na liečbu srdca. V tele Valijevovej našli aj hypoxén a L-karnitín. Tieto látky pritom nie sú zakázané, avšak rovnako môžu slúžiť na znižovanie spotreby kyslíka a zvyšovanie výkonnosti tela.

Valijevová dokonca hypoxén aj L-karnitín uviedla vo formulári, ktorý vyplnila pred dopingovou kontrolou. Ruská výprava na obranu krasokorčuliarky tvrdila, že zakázaný trimetazidín sa jej do tela musel dostať omylom a lieky museli byť kontaminované liekmi starého otca, ale verejnosť o tejto verzii začala pochybovať, keď vyšlo najavo, že tréneri krasokorčuliarku dopovali hneď trojicou liekov.

Na súde sedela sedem hodín s jednou krátkou prestávkou

Na olympijských hrách sa preto rozpútal chaos. Valijevová síce vyhrala zlatú medailu v tímovej súťaži, lenže odovzdávanie cenných kovov na stupňoch víťazov nemohlo prebehnúť práve preto, že krasokorčuliarke našli v krvi zakázanú látku. 

O tom, ako budú olympijské disciplíny prebiehať a či sa Valijevová vôbec bude môcť zúčastniť na individuálnej súťaži, nakoniec rozhodoval Športový arbitrážny súd (CAS). Súd mladej Ruske umožnil dokončiť všetky disciplíny, avšak jej výsledky môžu byť po skončení riadneho vyšetrovania dodatočne anulované.

Tento postup súd zvolil preto, že podľa argumentácie by okamžitý zákaz účasti mohol 15-ročnej športovkyni narobiť nenávratné a nenapraviteľné škody na psychike aj celej kariére.

Minimálne po psychickej stránke však Valijevová trpela už počas samotného zasadania súdu. „Sedela som tam sedem hodín a mali sme iba jednu 20-minútovú prestávku. Bolo to veľmi ťažké, avšak očividne je to jedna z etáp, ktoré musím zvládnuť,“ vyjadrila sa krasokorčuliarka. Arbitrážny súd na Valijevovú pozeral ako na „chránenú osobu“, keďže je vo veku 15 rokov stále maloletá, píše The Guardian.

Odporúčané
Investícia do prípravy športovcov na ZOH 2022 je vyše 1 milión eur. Matej Tóth porozprával, ako vyzerá financovanie športovcov Investícia do prípravy športovcov na ZOH 2022 je vyše 1 milión eur. Matej Tóth porozprával, ako vyzerá financovanie športovcov 21. februára 2022, 16:30

Jej matka pred súdom svedčila, že jej 15-ročná dcéra berie hypoxén vzhľadom na srdcové komplikácie, ktoré označila za „variácie“. Na súd poslal video aj jej starý otec, ktorý sa odfotil so zakázaným liekom trimetazidín, ktorý užíva, a uviedol, že zrejme došlo ku kontaminácii vnučkiných liekov, pretože ju pravidelne brával na tréningy, uvádzajú New York Times.

kamila valijevová
Zdroj: TASR/AP

Keď všetkým vyrazíš dych napriek dopingovému stresu

Celý proces sa viditeľne podpísal na psychickom rozpoložení mladej krasokorčuliarky. Už počas voľných tréningov pred začiatkom individuálnej súťaže na nej bolo vidieť nervozitu, viackrát padla a dokonca sa na ľade rozplakala. Podľa reportérov prítomných na štadióne počas tréningov mala Valijevová opakovane aj výmenu názorov so svojou trénerkou.

Napriek psychickému tlaku sa minulý utorok postavila na ľad v individuálnej súťaži a svojím krátkym programom divákom vyrazila dych. Vo svojej rutine predviedla len maličké zaváhanie a vyšvihla sa na priebežné prvé miesto, ktoré chcela potvrdiť vo voľnej jazde naplánovanej na štvrtok 17. februára. Stres z dopingového škandálu ju však po vypätí všetkých síl stál medailu.

 

Vo štvrtok predviedla nervózny výkon, keď viackrát padla a z ľadu odchádzala s vedomím, že na zlatú medailu môže zabudnúť. Šokujúci moment prišiel vo chvíli, keď zišla z ľadu, kde ju hneď ostro skritizovala trénerka Eteri Tutberidzeová. Valijevovej z očí tiekli slzy, no jej trénerka jej vynadala, prečo sa na ľade vzdala. 

Odporúčané
ROZHOVOR: Katarína Šimoňáková o živote športovca na olympiáde: To, že budem vlajkonosička, som sa dozvedela cez Instagram ROZHOVOR: Katarína Šimoňáková o živote športovca na olympiáde: To, že budem vlajkonosička, som sa dozvedela cez Instagram 21. februára 2022, 9:30

„Vysvetli mi to, prečo si prestala bojovať? Po tom axeli si to nechala tak, prečo?“ dobiedzala do svojej zverenkyne. Neobjala ju ani jej nepovedala pár slov na utešenie. Sociálne siete zaujala najmä momentka, na ktorej Valijevovú objíma náhodná dobrovoľníčka pracujúca na olympiáde, pretože nikto z jej realizačného tímu sa do utešovania nehrnul.

Trénerka ju ani len neobjala, iba ju skritizovala

Necitlivé zaobchádzanie s krasokorčuliarkou, ktorá bola v tej chvíli zrejme na pokraji psychického zrútenia, pokračovalo zo strany jej trénerky aj v nasledujúcich chvíľach. Spoločne čakali na vyhlásenie výsledkov jej jazdy, pričom Eteri Tutberidzeová svoju zverenkyňu držala okolo pása a chlácholila opakovanými zovretiami prstov. 

Keď vysvitlo, že Valijevová v individuálnej súťaži žien skončí na 4. mieste a získa len zemiakovú medailu, krasokorčuliarka viac nedokázala ovládnuť svoje emócie. Vyšlo z nej, že aspoň sa po jej umiestnení budú môcť zorganizovať stupne víťazov, pretože keby skončila na medailovej priečke, z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania by jej cenný kov odovzdať nemohli. Následne už iba plakala.

Za šokujúce označil správanie trénerky voči Valijevovej dokonca aj samotný predseda Medzinárodného olympijského výboru. „Ani si neviem predstaviť, aký obrovský musel byť ten tlak pre 15-ročné dievča,“ povedal Thomas Bach. V jej realizačný tím nemá veľkú dôveru nielen vzhľadom na správanie po odchode z ľadu, ale aj s ohľadom na dopingový škandál.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenských bronzových hokejistov podľa fotografie tváre? KVÍZ: Spoznáš slovenských bronzových hokejistov podľa fotografie tváre? 20. februára 2022, 10:45

„Je očividné, že má v tele liek, ktorý v jej tele nemá byť. A tí, ktorí jej tento liek podali, sú tí, ktorí sú vinní,“ skonštatoval Bach so slovami, že Medzinárodný olympijský výbor bude čakať na záverečný výsledok arbitrážneho súdu, informujú Sky Sports.

Neznášam korčuľovanie, neznášam tento šport

Trénerka Eteri Tutberidzeová pritom pravidelne čelí kritike za svoje metódy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na slová Thomasa Bacha povedal, že vo vrcholovom športe sa takto tréner musí správať, aby svojho zverenca motivoval a dostal z neho najlepšie športové výkony, lenže kritici upozorňujú práve na vek krasokorčuliarok. 

krasokorčuľovanie
Zdroj: TASR/AP

Zlatou medailistkou v individuálnej súťaži sa v Pekingu stala Anna Ščerbakovová, zatiaľ čo striebro si odniesla Alexandra Trusovová. Obidve trénuje práve Tutberidzeová, lenže vo chvíli, keď Trusovová zistila, že na zlato nedosiahne, aj ona sa rozplakala a vybuchla do hnevu, uvádza NBC.

„Každý má zlatú medailu, každý, len nie ja. Neznášam korčuľovanie, neznášam tento šport. Už nikdy nebudem korčuľovať, nikdy,“ vyhlásila bezprostredne po tom, čo spoznala záverečné výsledky. Ani ju Tutberidzeová neprišla utešiť, a tak sa mohla radovať aspoň zlatá medailistka Anna Ščerbakovová. Ona aj Trusovová majú 17 rokov, Valijevová len 15.

Pod touto trénerkou si musíš kontrolovať miligramy hmotnosti

Tutberidzeová kritike neunikla ani v minulosti, keď čelila obvineniam, že svojím striktným tréningom ničí zverenkyne psychicky aj fyzicky. V praxi to znamená, že Tutberidzeová dokáže z mladých tínedžeriek vyžmýkať maximum, ale nikdy vo svojej kariére netrénovala krasokorčuliarku staršiu ako 19 rokov. 

Odporúčané
Supertalent Slafkovský aj fenomenálne nájazdy. Týchto 5 vecí dotiahlo slovenskú reprezentáciu až k olympijskému bronzu Supertalent Slafkovský aj fenomenálne nájazdy. Týchto 5 vecí dotiahlo slovenskú reprezentáciu až k olympijskému bronzu 19. februára 2022, 18:39

Zmeny ženského tela pre Tutberidzeovú zvyčajne znamenajú, že staršie krasokorčuliarky nedokážu mladším, chudším a agilnejším kolegyniam konkurovať, a tak zvyčajne môžu svoju kariéru zavesiť na klinec. 

Smutným príkladom je olympijská víťazka Alina Zagitovová, ktorá na ZOH 2018 vybojovala zlato ako 15-ročná, ale o dva roky neskôr vyhorela a s krasokorčuľovaním sa rozhodla seknúť.

Aj ju trénovala Tutberidzeová, ktorá podľa svojich bývalých zverenkýň nastavuje športovkyniam taký prísny režim, že si musia hmotnosť kontrolovať na miligramy. Tento psychický tlak opakovane vyústil aj do problémov s príjmom potravy, píše Denník N.

Už len čas ukáže, či Kamila Valijevová dokáže stratiť nepríjemnú pachuť z nevydarenej olympiády. Na budúcich olympijských hrách bude mať už 19 rokov, čo je vek, keď elitné krasokorčuliarky strácajú výkonnosť, ako ukázala Zagitovová, a tak mohol byť tento rok jej jedinou olympijskou nádejou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia