Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 17:45
Čas čítania 0:35
Martin Adam Pavlík

Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala trollov, ktorí spravovali pod dohľadom Rusov tisícky falošných účtov na šírenie hoaxov

Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala trollov, ktorí spravovali pod dohľadom Rusov tisícky falošných účtov na šírenie hoaxov
Zdroj: TASR/AP (ilustrační foto)
POLITIKA HACKERI RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Bezpečnostná služba zhabala 2 GSM brány, tritisíc SIM kariet, notebooky a záznamy o účtoch.

Podľa Vice tím kyberšpecialistov z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SSU) odhalil troch trollov, ktorí spravovali na dvoch robotických farmách vo Ľvove až 18 000 falošných účtov s cieľom šíriť hoaxy.

SSU zároveň uviedla, že podľa predbežných informácií na správcov robotických fariem dohliadali organizátori z Ruska. Boty napríklad zverejňovali nepravdivé informácie o bombových hrozbách či distribuovali rôzne klamstvá na šírenie paniky.

Ukrajina
Zdroj: UKRAINE SECURITY SERVICES PHOTO


Bezpečnostná služba zhabala 2 GSM brány (zariadenia, ktoré ľuďom umožňujú používať SIM karty na pripojenie do sietí mimo predvolenej siete, do ktorej sa majú pripojiť), tritisíc SIM kariet, notebooky a záznamy o účtoch. 

Ako ďalej píše Vice, práve GSM brány sú obľúbené nástroje pre hackerov a iných počítačových zločincov, ktorí ich môžu použiť na správu niekoľkých telefónnych čísel. Portál takisto pripomína, že nejde o prvý prípad podobného typu kriminality susednej krajiny. V januári neznámi hackeri znefunkčnili niekoľko webových stránok ukrajinskej vlády. Kyjev obvinil Kremeľ, ten to však jasne poprel.

Domov
Zdieľať
Diskusia