Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
2. februára 2022, 18:58
Čas čítania 1:16

Autorom wordového dokumentu k prejavu prezidentky Čaputovej je poslanec PS Valášek. Ide o nedorozumenie, tvrdí prezidentský palác

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Ako autor wordového dokumentu k vyhláseniu prezidentky je uvedený poslanec za PS Tomáš Valášek. Prezidentský palác tvrdí, že podklady k vyhláseniu písala Valáškova žena, ktorá je poradkyňou Zuzany Čaputovej.

Tomáš Valášek, ktorý je poslancom parlamentu a nedávno vstúpil do hnutia Progresívne Slovensko, je podľa dokumentu z webu kancelárie prezidentky autorom dokumentu „Vyhlásenie v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine“.

Toto vyhlásenie včera prezidentka Zuzana Čaputová predniesla v televízii a jeho textovú formu poslala prezidentská kancelária médiám.

Hlava štátu by však podľa zaužívanej praxe nemala byť napojená na žiadnu politickú stranu a mala by byť nadstranícka, hoci to zákon neprikazuje. Samotná Zuzana Čaputová hovorila počas kampane o nadstraníckosti a po prvom kole prezidentských volieb odišla z hnutia PS. 

Valášek je bývalým diplomatom a expertom na zahraničnú politiku. Do parlamentu kandidoval za stranu Za ľudí a nedávno vstúpil do hnutia Progresívne Slovensko. 

Na otázku, či spolupracoval na vyhlásení prezidentky alebo ho sám písal, nám Valášek po telefóne povedal, že sa k veci nemôže vyjadriť. „Nemôžem vám povedať ani tak, ani tak, prepáčte,“ uviedol pre Refresher. Informáciu nám teda nevyvrátil.

V dokumente vyhlásenia z 1. 2. 2022 je ako autor uvedený Tomáš Valášek.
V dokumente vyhlásenia z 1. 2. 2022 je ako autor uvedený Tomáš Valášek. Zdroj: prezident.sk/screenshot

„Tak to mi je úplná novinka, dozvedám sa to až teraz od vás,“ reagoval na to, keď sme mu povedali, že je podľa dokumentu na webe kancelárie prezidentky uvedený ako jeho autor.

22. apríla 2023, 9:00 Čas čítania 1:52 Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať

Prezidentský palác tvrdí, že ide o nedorozumenie, a vysvetľuje to nasledujúco: „Jana Kobzová je poradkyňou prezidentky pre zahraničnú politiku a Tomáš Valášek je jej manžel. Ako poradkyňa pripravovala podklad k vyhláseniu prezidentky a písala ho na počítači, ktorý doma využívajú ako manželia spoločne. To je dôvod, prečo sa vo vlastnostiach dokumentu objavilo jeho meno,“ uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Zároveň poprel, že by poslanec Valášek niekedy akýmkoľvek spôsobom spolupracoval na vyhláseniach prezidentky.

Ako autor dokumentu je uvedený Tomáš Valášek. Dokument vraj poradkyňa prezidentky písala na ich spoločnom počítači.
Ako autor dokumentu je uvedený Tomáš Valášek. Dokument vraj poradkyňa prezidentky písala na ich spoločnom počítači. Zdroj: Refresher/screenshot

Valášek neskôr dodal, že dokument určený pre prezidentku podľa vlastných slov čítal, ale písala ho vraj výhradne jeho manželka.

Vysvetlenie o spoločnom počítači však tiež úplne nesedí s detailmi dokumentu. V kategórii „spoločnosť“ je uvedené „Kancelária NR SR (Národná rada Slovenskej republiky)“, čo naznačuje, že išlo o pracovný počítač poslanca. 

Dokument, ktorého autorom bol uvedený Valášek, po zaslaní našich otázok prezidentská kancelária stiahla a nahradila ho novým.

Spoločnosť – Kancelária NRSR
Spoločnosť – Kancelária NRSR Zdroj: Refresher / screenshot
Domov
Zdieľať
Diskusia