Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 17:46
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

Na Venuši sa našli známky potenciálneho mimozemského života

NEWS
Uložiť Uložené

Na inak neobývateľnej planéte narazili vedci na plyn, ktorý tam bez živého organizmu nemá čo robiť.

Výskumníci našli v jednej z vrstiev atmosféry planéty Venuša plyn, ktorý zvyčajne indikuje prítomnosť živých organizmov. Takto znie fantastické zistenie vedcov zo svetových inštitúcií ako MIT a Cardiff University. Aj keď sa doteraz hľadanie známok života na ostatných planétach vo vesmíre sústredilo prevažne na Mars, tentokrát na seba strhla pozornosť práve Venuša, informuje Scitech Daily.

V časti Venušinej atmosféry, o ktorej výskumníci už predtým vedeli, že by bola vhodná na život, narazili na plyn fosfán. V praxi to však neznamená, že vedci našli život na Venuši, ale aj v tom najideálnejšom prípade možno rozprávať o veľkej šanci, že vysoko v oblakoch formujúcich sa v spomínanej časti atmosféry by mohol existovať „vzdušný život“.

Na povrchu Venuše neexistujú podmienky, kde by mohol existovať život tak, ako ho poznáme na Zemi. Astronómovia na čele s Jane Greaves z Cardiff University zachytili v atmosfére znaky fosfánu, pričom doterajšie vedecké závery smerovali k tomu, že ak sa takýto plyn podarí nájsť mimo zemského povrchu, s najväčšou pravdepodobnosťou ho musel vyprodukovať živý organizmus.

Odporúčané
Česko sa oficiálne stáva červenou krajinou, vyžadovať sa bude negatívny test alebo karanténa Česko sa oficiálne stáva červenou krajinou, vyžadovať sa bude negatívny test alebo karanténa 14. septembra 2020, 17:07

Vedci tak momentálne pracujú na analýze všetkých možností, ktoré by mohli vysvetliť prítomnosť fosfánu vo Venušinej atmosfére bez živého organizmu, avšak zatiaľ sa takéto vysvetlenie nepodarilo vymyslieť. Zatiaľ tak zostáva záhadou, odkiaľ sa plyn nabral, ale výskumníci aj naďalej pracujú na tom, aby dokázali potenciálny život špecificky identifikovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia