Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2020, 18:08
Čas čítania 1:23
Tímea Krauszová

Ľudia vyzbierali pre 9-ročného Quadena viac ako 400-tisíc eur. Namiesto výletu do Disneylandu chce peniaze venovať charite

NEWS SAMOVRAŽDA ŠIKANA
Uložiť Uložené

Rodina dúfa, že týmto pomôžu zabezpečiť, aby si už nikto nemusel prechádzať tým peklom, ktorým si dennodenne prechádzajú s Quadenom.

O malom chlapčekovi s dwarfizmom sme ťa pred niekoľkými dňami informovali. Verejná zbierka, ktorú pre neho zorganizoval americký komediant Brad Williams, známy tým, že má rovnakú formu postihnutia, medzičasom presiahla 430-tisíc eur. Chlapcova rodina sa však podľa Independent peňazí vzdáva v prospech organizácií, ktoré celosvetovo pomáhajú zastaviť šikanu.

Peniaze chcú venovať

Podporu chlapcovi vyjadrilo viacero celebrít, ako prvý napríklad herec Hugh Jackman alebo raperka Cardi B. Pozvali ho aj ako diváka All Stars zápasu rugbyovej ligy NRL, kde ruka v ruke s hráčmi odchádzal z ihriska. Okrem toho mu americký komediant, ktorý trpí rovnakou formou dwarfizmu, založil fundraiser s cieľom poslať chlapca do Disneylandu. Zvyšné peniaze chcel investovať do organizácií, ktoré bojujú proti šikane.

Samozrejme, rodinu vyzbieraná suma a najmä ochota dvadsať tisíc darcov veľmi potešila. Celosvetová podpora im dodala sily, no po niekoľkých dňoch zvážili, čo považujú za podstatnejšie ako výlet do Disneylandu.

Odporúčané
Bojovníci Oktagon MMA navštevujú slovenské školy. Takto môžeš prihlásiť tú svoju (NÁVOD) Bojovníci Oktagon MMA navštevujú slovenské školy. Takto môžeš prihlásiť tú svoju (NÁVOD) 28. novembra 2023, 9:00

„Tento malý chalan bol šikanovaný. Ku koľkým samovraždám došlo kvôli šikane?“ opýtala sa chlapcovej matky jej sestra. Práve preto chcú vyzbieranú sumu radšej venovať organizáciám, ktoré zvyšujú povedomie o dwarfizme a bojujú proti šikane. Zvažujú napríklad miestne organizácie  Dwarfism Awareness Australia a Balunu Healing Foundation.

Chcú totiž zaistiť, aby si už nikto nemusel prechádzať tým peklom, ktorým si dennodenne prechádza Quaden a jeho rodina.

Šikane čelí každý deň

Quaden Bayley má formu dwarfizmu, vzácneho ochorenia, ktoré spôsobuje výrazné spomalenie a zastavenie rastu, deformáciu chrbtice. Kvôli tomu ho v podstate denne šikanujú spolužiaci a ďalší ľudia. Mama sa preto po jednom z takýchto školských incidentov rozhodla nakrútiť plačúceho chlapca na video. Len deväťročný chlapček v ňom žiada mamu o nôž, pretože si chce vziať život.

Video a neskôr postupne aj Facebook a Instagram jeho mamy z internetu zmizli. Chceli si tak chrániť súkromie, vzbudilo to však ešte viac konšpirácií a domnienok, že video je falošné a chlapček je v skutočnosti 18-ročný muž.

To, že nešlo o podvod a chlapec naozaj zažíva ťažké chvíle, sme už objasňovali v predošlom článku. Ako dôkaz môže poslúžiť napríklad video z roku 2015, kde matka vtedy 4-ročného dieťaťa rozprávala o potrebe rozširovania povedomia o dwarfizme, ako aj iné príspevky online alebo fakt, že absolvoval videohovor s  Williamsom.

Odporúčané
Malý Quaden trpiaci dwarfizmom spustil vlnu hoaxov. Internet klame, že má 18 rokov a je instagramovou celebritou Malý Quaden trpiaci dwarfizmom spustil vlnu hoaxov. Internet klame, že má 18 rokov a je instagramovou celebritou 22. februára 2020, 21:57
Domov
Zdieľať
Diskusia