Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
7. apríla 2023 o 13:36
Čas čítania 0:53

Únik citlivých informácií: na internete sa šíria tajné dokumenty o podpore USA a NATO pred ukrajinskou protiofenzívou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Únik aj hodnovernosť informácií už preveruje aj Pentagón. Incident môže poškodiť prax zdieľania vojenských informácií medzi Ukrajinou a USA.

Na sociálnych sieťach sa objavili tajné dokumenty, ktoré opisujú detaily plánovanej podpory USA a NATO pre jarnú ukrajinskú protiofenzívu. Ako prvý o nich informoval denník The New York Times, ktorý predpokladá, že incident môže poškodiť prax zdieľania vojenských informácií medzi Ukrajinou a USA. Americké ministerstvo obrany už únik 5 týždňov starých dokumentov na platformy Twitter a Telegram preveruje. 

Tajné dokumenty údajne obsahovali grafy a podrobnosti o dodávkach zbraní na Ukrajinu a ďalšie citlivé informácie. Jeden z dokumentov zhrnul plány výcviku 12 ukrajinských bojových brigád a spresnil, že deväť z nich cvičili USA a NATO. Odhalil tiež, že ukrajinská armáda potrebuje 250 tankov a 350 bojových vozidiel pechoty. 

Dokumenty neobsahujú konkrétne bojové plány ani informáciu o dátume a stratégii ukrajinskej ofenzívy. Nájdeme v nich však napríklad informáciu o výdavkoch na raketové systémy HIMARS, harmonogramy dodávok zbraní či informácie o počte ukrajinských vojakov.


Dokumenty, z ktorých najmenej jeden bol označený ako „prísne tajný“, boli na sociálnych sieťach zdieľané proruskými vládnymi účtami. Vojenskí analytici upozornili, že niektoré uniknuté informácie mohli byť pozmenené v rámci ruskej dezinformačnej kampane. Odkazujú tak na dokument, v ktorom sa píše o nízkych stratách ruskej armády na bojisku.

Domov
Zdieľať
Diskusia