Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
4. apríla 2023, 18:25
Čas čítania 0:47

Minister Vlčan chce rodinám s nízkym príjmom rozdať špeciálne kreditné karty na nákupy potravín. Takto si to predstavuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vysoká inflácia výrazne poznačila rozpočty slovenských rodín. Pomoc od štátu v podobe kreditných kariet na potraviny vidí minister Samuel Vlčan ako možné riešenie.

S vysokým medziročným nárastom cien potravín a nápojov, ktoré v priemere zdraželi až o 28 percent, si Slováci s nízkymi príjmami nemôžu dovoliť nakúpiť základné potraviny. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan v rozhovore pre Denník N uviedol, že vidí riešenie v tzv. potravinových kreditných kartách.

Podľa jeho slov sa Slovensku nedarí efektívne smerovať pomoc pre najzraniteľnejších občanov, ktorých vysoké ceny zasiahli najviac. „Dnes existujú vo svete už viaceré moderné spôsoby sledovania príjmov na úrovni jednotlivých domácností. Svetový potravinový program v krajinách zasiahnutých rôznymi krízami dáva napríklad domácnostiam kreditné karty, pri ktorých každý mesiac dochádza k úprave limitov podľa reálnych finančných potrieb podporených ľudí,“ priblížil Vlčan v rozhovore.

Slúžili by na základné potraviny, šampanské by si si nekúpil

Minister zároveň dodal, že takéto špeciálne typy kariet fungujú len pri nákupe konkrétnych vybraných produktov. V praxi by ich teda Slováci mohli využiť na nákup najpotrebnejších základných potravín. Ak by si niekto chcel kúpiť napríklad alkoholický nápoj alebo drahšie položky ako morské plody, banka by pri pokladnici transakciu jednoducho zamietla.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vlčan pre Denník N priblížil, že o podobnom návrhu už stihol rokovať s ministrom práce Milanom Krajniakom. Myslí si, že v prípade zavedenia podobného systému na Slovensku by vláda dokázala vyriešiť veľa problémov.

Minister Vlčan vidí riešenie v tzv. potravinových kartách.
Minister Vlčan vidí riešenie v tzv. potravinových kartách. Zdroj: Unsplash/Vardan Papikyan, TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia