Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. apríla 2023, 13:33
Čas čítania 1:00

Veľkonočný nákup vyjde ľudí na Slovensku oveľa viac než vlani. Pozri si prehľad toho, čo najviac zdraželo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Veľkonočný nákup vyjde ľudí na Slovensku oveľa viac než vlani. Pozri si prehľad toho, čo najviac zdraželo
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/Jozef Ďurník

Tohtoročné veľkonočné sviatky vyjdú Slovákov podstatne drahšie ako pred rokom. Za veľkonočné nákupy potravín si priplatia viac ako štvrtinu.

Ľudia na Slovensku zaplatia výrazne viac za potraviny, jedlo v reštaurácii či hotel. Naopak, benzín a nafta sú lacnejšie ako vlani, konštatovala v aktuálnej analýze analytička Wood & Company Eva Sadovská.

„Na Slovensku sme svedkami rekordne vysokej inflácie, ktorá sa už štyri mesiace drží nad úrovňou 15 %. Ťahúňom zdražovania sú jednoznačne potraviny a nealkoholické nápoje, ktoré vo februári 2023 zaznamenali medziročný nárast cien o 27,8 %,“ priblížila.

Zdražovanie vybraných potravín:
  • mlieko, syry a vajcia – 37,1 %
  • oleje a tuky – 32,5 %
  • mäso – 29,5 %
  • chlieb a obilniny – 28 %
  • cukrovinky a sladkosti – 26,8 %
  • zelenina – 25,6 %
  • ovocie – 13,5 %
  • nealkoholické nápoje – 19,2 %

Zdroj: ŠÚ SR

„Takéto zdražovanie v praxi znamená, že ak sme vlani urobili pred veľkonočnými sviatkami nákup napríklad za 200 eur, tak tento rok nás vyjde na takmer 256 eur,“ vyčíslila Sadovská. Rast cien ovplyvní aj prípadné dovolenkové pobyty počas sviatočných dní.

Ubytovanie v slovenských hoteloch či penziónoch bolo vo februári tohto roka podľa ŠÚ SR drahšie ako pred rokom o 11,3 %, návšteva reštaurácie či kaviarne o 16,6 %.

Naopak, medziročne lacnejšie sú aktuálne pohonné látky. Podľa oficiálnych štatistík za 11. týždeň tohto roka stál liter 95-oktánového benzínu v priemere 1,511 eura, čo bolo o 11,1 % menej ako vlani. V prípade motorovej nafty priemerná cena za jeden liter predstavovala 1,527 eura a medziročne tak bola nižšia o 5 %.

„Očakávame tak, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov lacnejšie ako vlani. Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať osobnou cestnou dopravou, teda autobusmi, priplatia si za cestovné 18 % oproti vlaňajšku. V prípade vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o 3,9 %,“ doplnila Sadovská.

velka noc, jedlo, babovka
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/Martin Palkovič
Späť
Zdieľať
Diskusia