Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. marca 2023, 14:01
Čas čítania 0:54

Od 1. apríla bude na Slovensku drahší alkohol. Spotrebnú daň na lieh zvýšia o 30 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V súčasnosti platná základná sadzba spotrebnej dane 1 080 eur za hektoliter 100 % alkoholu tak po novom bude podľa nej na úrovni 1 404 eur za hektoliter.

Od 1. apríla nadobúda účinnosť novela zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorou sa zvyšuje sadza spotrebnej dane na lieh o 30 percent. Informovala o tom Martina Rybanská, hovorkyňa finančnej správy. 

Uviedla, že finančná správa o zvýšení sadzby spotrebnej dane na lieh a jej vplyve na výpočet, napr. zábezpeky na daň, informovala dotknuté daňové subjekty zaslaním tzv. softwarningovej správy. Všetky dôležité informácie o úprave sadzieb spotrebnej dane sú podľa nej zverejnené na portáli finančnej správy.

Spresnila, že v minulom roku finančná správa vybrala spotrebnú daň z liehu v celkovej výške 235 886 997,05 eura vrátane spotrebnej dane z liehu vyrobeného v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia, čo predstavuje sumu 10 814 963,91 eura. K 31. decembru 2022 bolo registrovaných 257 prevádzkovateľov liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a evidovaných 52 súkromných výrobcov destilátu.

Zvyšovanie daní môže zvýšiť trestnú činnosť

Finančná správa si podľa Rybanskej uvedomuje, že zvyšovanie daní môže potencionálne spôsobiť nárast prípadov protiprávneho konania s cieľom obchádzať príslušné daňové povinnosti. Intenzívne vykonáva kontroly zamerané na preukázanie legálneho nadobudnutia liehu vrátane jeho zdanenia v súlade s platnou legislatívou.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V prípade, ak vznikne podozrenie zo spáchania trestného činu, colný úrad podľa nej odstupuje tieto zistenia Kriminálnemu úradu finančnej správy. Ten sa rovnako ako colné úrady v rámci svojich kompetencií venuje výkonu operatívno-pátracej činnosti a vyšetrovaniu aj v oblasti nepovolenej výroby liehu a v týchto činnostiach bude aj naďalej pokračovať.

Späť
Zdieľať
Diskusia