Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. marca 2023, 7:50
Čas čítania 1:13

VIDEO: V Izraeli cez noc vypukli masové protesty proti premiérovi. Státisíce ľudí vyšli do ulíc, chceli mu vtrhnúť do domu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Polícia proti demonštrantom nasadila aj vodné delo.

V uliciach viacerých izraelských miest sa od včerajšej noci konajú spontánne masové demonštrácie státisícov ľudí. Protestujúci vyjadrujú nespokojnosť s odvolaním ministra obrany Joava Galanta premiérom Benjaminom Netanjahuom. 


Davy ľudí podľa polície už demonštrovali na viac ako 150 miestach vrátane Tel Avivu, Jeruzalema, Beerševy a Haify, kde zablokovali cesty a križovatky. Stovky demonštrantov prišli aj k Netanjahuovej rezidencii v Jeruzaleme, kde sa pokúsili preraziť barikády. Polícia proti nim nasadila vodné delo.

 
Izraelský expremiér Naftali Bennett svojho nástupcu vyzýva, aby odvolanie ministra obrany zrušil, keďže krajina podľa neho čelí „najväčšej hrozbe od jomkipurskej vojny“. Opozičný líder Jair Lapid dokonca uviedol, že Netanjahu sa stal „hrozbou pre bezpečnosť Izraela“.


Po odvolaní Joava Galantu stihol z funkcie izraelskeho generálneho konzula v New Yorku rezignovať Asaf Zamir. Svoj krok vysvetlil tým, že chce bojovať „za to, čo je správne, a za hodnoty demokracie“.

 
Odvolaný minister Galant v sobotu vyzval na zastavenie procesu schvaľovania reformy justície, ktorá by dala vláde väčšie právomoci pri menovaní sudcov, vrátane najvyššieho súdu, a zároveň by oklieštila možnosti vetovať zákony. V prípade jej schválenia by parlament mohol zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou hlasov.


Pred ohrozením bezpečnosti Izraela varovali aj náčelník generálneho štábu armády a šéf tajnej služby Šin Bet. Do protestného štrajku vstúpili stovky armádnych záložníkov a na protest proti reforme vstupujú do neobmedzeného štrajku aj izraelské univerzity.

Domov
Zdieľať
Diskusia