Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
18. marca 2023, 17:36
Čas čítania 1:29

Katastrofálny požiar v centre Banskej Štiavnice stabilizovali. Poškodených je sedem budov, niekde zhoreli celé poschodia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hasiči likvidujú lokálne ohniská, na mieste by mali byť do nedele rána.

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať. Horí ešte v strešnom priestore geologického múzea. Hasiči sa snažia zabrániť jeho šíreniu. Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavla Mikuláška počas sobotňajšieho tlačového brífingu na mieste udalosti.

Premiér priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. „Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia,“ vyhlásil. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

požiar Banská Štiavnicabanská štiavnica požiarpožiar Banská Štiavnicapožiar Banská Štiavnica
Zobraziť galériu
(10)


Mikulášek informoval, že zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. V súčasnosti podľa neho hasiči likvidujú lokálne ohniská. Predpokladá, že na mieste budú minimálne do nedeľných ranných hodín. „Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať,“ doplnil.


Heger sa poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol aj prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru.


Vláda podľa jeho slov urobí všetko pre to, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. „Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo naďalej prosperovať,“ povedal. Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

 
Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia Banka lásky. Postupne sa rozšíril aj na ďalšie objekty v centre mesta, medzi nimi aj na miestnu pizzeriu, základnú umeleckú školu či Slovenský banský archív.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Požiar závažne poškodil aj budovu Berggerichtu, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Informovalo o tom ministerstvo životného prostredia, ktoré je zriaďovateľom Slovenského banského múzea v centre mesta.


„Zamestnancom múzea, zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom sa podarilo vypratať priestory budovy Galérie Jozefa Kollára. Ďakujeme zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom za pomoc,“ uviedol envirorezort. Priamo na miesto udalosti smeroval štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

S obavou sleduje dianie v historickom meste aj vedenie Slovenského národného múzea. „Držme palce hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, aby čo najskôr uhasili tento požiar. Aby sme zachránili náš historický klenot,“ uviedlo SNM. „Dnes sme všetci Banská Štiavnica,“ dodalo.

Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. Okrem vojenských hasičov boli nasadení aj vojaci, ktorí pomáhali s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri.

Domov
Zdieľať
Diskusia